Jussi Lotvonen upeasti viides kauden avauksessa Etelä-Afrikassa

1.3.2015

Jussi Lotvonen ja Marko Törmänen East Londonin kisabiitsillä ennen kipailua
Jussi Lotvonen ja Marko Törmänen East Londonin kisabiitsillä ennen kipailua

Paratriathlonin maailman cup kausi avattiin 1.3.2015 Etelä-Afrikan East Londonissa. Suomelta kilpailussa oli mukana PT4 luokassa kilpaileva, sääriamputoitu Jussi Lotvonen. Hän pääsi uransa ensimmäisen kerran maailman cupin pisteille ja sijoittui hyvän loppuvetonsa ansiosta viidenneksi.

Kilpailu sisälsi myös dramatiikkaa, kun Lotvosen luokassa toisena maalin tullut venäläinen hylättiin avustajan käyttämisen takia. 
Laji on muuttunut viime vuodesta siten, että vain kaikista vaikeimmissa vammaluokissa voi käyttää avustajaa ja heidän käyttö tulee olla hyväksytetty urheilijakohtaisesti ITU:lla eli kansainvälisellä triathlonliitolla. Paratriathlonissa kilpaillaan ns. sprinttimatkalla (uinti 750 m + pyöräily 20 km + juoksu 5 km) ja laji tulee olemaan mukana ensimmäistä kertaa Rion paralympialaisissa 2016.

Kilpailu käytiin tuulissa mutta helteisissä olosuhteissa. Uintiosuus ei mennyt aivan parhaalla tavalla aallokkoisessa meressä ja Lotvonen nousi vedestä kymmenentenä, reilut kolme minuutti kärkiuimarin takana. Pyöräilyosuudella neljän urheilijan kärkiporukka erottui selvästi muista. Heidän takana Lotvonen kävi kovaa kilpailua kahden tankalaisen sekä yhden espanjalaisen kilpailijan kanssa. Pyöräilyosuus meni nousujohteisesti, tosin reitillä olleet pitkät ylämäet olivat haasteellisia, kun taas tasaisilla ja alamäissä vauhti oli hyvää. Juoksuosuudelle lähettäessä Lotvonen oli seitsemäntenä, tanskalaisten ollessa vajaan minuutin etupuolella ja espanjalaisen hengittäessä jo lähes niskaan.

Juoksuosuus sujui ensimmäisen kilometrin jälkeen erinomaisesti. Lajin haasteellisuus on juuri vaihtojen jälkeiset hetket ja juoksuosuuden alussa Lotvosen askel ei ollut vielä lennokkaimmillaan. Askeleen lähtiessä rullaamaan, Lotvonen juoksi molemmat tanskalaiset kiinni ja kävi kovan kirikamppailuin sijasta neljä, lähes koko matkan hänen kassaan juosseen espanjalaisen kilpakumppanin kanssa. Loppukirissä espanjanlainen oli tällä kertaa vahvempi, Lotvosen yrittäessä ratkaisua 300 metriä ennen maalia olleessa ylämäessä.
”Näin kävi tällä kertaa, mutta ei enää seuraavalla kerralla. Vaikea sanoa, olisiko pitänyt jättää aivan loppuun tuo oma viimeinen isku, mutta ajattelin kokeilla viimeiseen nousuun.”, totesi Lotvonen tyytyväisenä onnistuneen kilpailun jälkeen. ”Hieno kisa ja erittäin viisas päätös oli tulla tänne kilpailemaan kesken Suomen talven. Viides sija antaa paljon itseluottamusta, kaivattuja maailman cupin ja samalla ranking pisteitä, joiden avulla saavutetaan myös kilpailuoikeus 1.7.2015 jälkeisiin maailman cupin ja MM-kilpailuihin. Rion karsinnan ikkuna aukeaa tuolloin 1.7.2015 ja vain sen jälkeisillä kilpailuilla on todellista merkitystä Rion paikan tavoitteluun. Oma ranking sijoitus on vain oltava tarpeeksi korkea, jotta pääsen pisteitä tuottaviin kisoihin mukaan”, Lotvonen jatkoi.

Joukkueen johtajana ja paratriathlonin lajivastaavana toimiva Marko Törmänen oli erittäin tyytyväinen Lotvosen otteisiin. ”Kärkihän menee todella kovaa, mutta tämä kilpailu osoitti sen, että Jussilla ja toisella joukkueemme urheilijalla, Liisa Liljalla on molemmilla täysin realistiset mahdollisuudet Rion kisoihin. Henkseleitä ei saa alkaa paukuttamaan, vaan tehdä nöyrästi töitä jatkossakin ja ottaa askel kerrallaan. Toki tämä kilpailu helpotti Jussin tilannetta, jotta päästään sitten heinäkuun jälkeenkin viivalle tappelemaan niistä Rion pisteistä”, Törmänen totesi ennen pitkää kotimatkaa.

Kilpailun tulokset löytyvät aikaan oheisesta linkistä.
http://www.triathlon.org/paratriathlon/results_event/2015_east_london_itu_world_paratriathlon_event