Triathlonistin lääkärintarkastus

Kansainvälisen tason triathlonistin vuosittainen lääkärintarkastus

Kaikkien World Triathlonin (kansainvälinen triathlonliitto) järjestämiin kilpailuihin kilpasarjoissa (Elite, paratriathlon ja kaikki nuorten sarjat) osallistuvilta vaaditaan vuosittainen lääkärintarkastus sekä kansainvälinen kilpailulisenssi (Suomisportin kautta). Lääkärintarkastuksen yhteydessä urheilijan tulee täyttää World Triathlonin sivuilta löytyvä lääketieteellinen kyselykaavake ja toimittaa se lääkärintarkastuksen tekevälle lääkärille.

Triathlonliiton edustajan on lähetettävä todistus tarkastuksessa käymisestä World Triathlonille ennen kauden ensimmäistä kilpailua, joten urheilijan on toimitettava lääkärintodistus tutkimuksen suorittamisesta Suomen Triathlonliiton Valmennuspäällikölle (mika.luoto@triathlon.fi), jotta hän saa kansainvälisen kilpailuluvan tulevalle kaudelle.

Lääkärin tutkimus keskittyy ”Lausannen suositusten” mukaisesti sydän- ja verenkiertoelimistön tutkimiseen sydänperäisten äkkikuolemien ehkäisemiseksi.

Tutkimukseen voi sisällyttää urheilijakohtaisesti ja tarpeiden mukaisesti muitakin tutkimuksia ja esimerkiksi verenkuva- sekä rauta-arvojen tutkimisen.

Jos mahdollista tarkastus suositellaan tehtäväksi liikuntalääketieteen erikoislääkärin tai liikuntalääketieteeseen perehtyneen lääkärin vastaanotolla.

World Triathlonin vaatimat tutkimukset:

  1. Sydämen auskultaatio (syketaajuus, rytmi, mahdolliset sivuäänet, mahdollinen systolinen klikki)
  2. Verenpaine
  3. Radiaali- ja femoralispulssistatus
  4. Marfanin oireyhtymään sopivat mahdolliset löydökset
  5. EKG (rytmi, johtumisajat, mahdolliset kuormitusmuutokset).