Special Triathlon

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Triathlon ei ole vain kovakuntoisten urheilijoiden laji, vaan se sopii melkein kaikille. Jokainen, joka osaa tai pitää uimisesta, juoksemisesta tai pyöräilystä, voi kokeilla tai harrastaa lajia. Lajia voidaan soveltaa jokaiselle sopivaksi esimerkiksi liikuntasuorituksen määrän, pituuden, haasteellisuuden ja mahdollisten apuvälineiden mukaan.

Monissa triathlontapahtumissa on niin kutsuttuja Soveltavan triathlon-lähtöjä, jotka on tarkoitettu eritystukea tarvitseville liikkujille. Siinä pyritään huomioimaan jokaisen liikkujan yksilölliset tarpeet, kehitysvaihe, valmiudet, ja kiinnostuksen kohteet. Liikkujan mahdollinen liikuntarajoite tai –vamma, diagnoosi tai sen puute eivät ole esteitä osallistumiselle. Kuitenkin on varmistettava, että liikkujan terveydentila sallii osallistumisen. On suositeltavaa, että eri lajeja ja mahdollisten apuvälineiden käyttöä lajeissa on harjoiteltu etukäteen.

Tietoa ja apua triatlonin aloittamiseen saa esimerkiksi Soveltava triathlon- tapahtumista ja –leireiltä.

Soveltava Triathlon -kilpailut järjestetään yhteistyössä Triatlonliiton, eri urheiluseurojen ja tahojen kanssa.

Triathlonista innostuneet voivat osallistua vapaa-ajallaan myös Soveltava triathlon- lajileireihin. Leirillä toimitaan itsenäisesti lajivalmentajien ohjauksessa, tarvittaessa mukana voi olla oma avustaja.

Lisätietoja:

Erwin Borremans
Erityisliikunnan opettaja ja Special Olympics triathlon päävalmentaja
puh. 040-7070 869
erwin.borremans(at)keskuspuisto.fi

Tri-Kamu -ohjelma on triathlonlajien kokeiluohjelma vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville nuorille, jossa vapaaehtoinen ohjaaja (Tri-kamu) saattaa ohjelmaan osallistuvan ohjattavan triathlon -harrastuksen pariin. Tri-kamu -toiminta pohjautuu Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Valtti-ohjelmaan (Lähde: https://urly. /S5l) ja on tärkeä osa Triahtlonliiton yhdenvertaisuussuunnitelmassa. Päätavoite on kehittää erityisryhmien edellytyksiä triathlonin harrastamiselle, jotta se soveltuisi kaikille toiminta- kykyyn katsomatta!

Tri-kamu -ohjelmassa henkilökohtainen ohjaaja eli Tri-kamu toimii harrastuksen pariin saattajana erityistä tukea tarvitsevalle nuorelle. Nuoret ovat 13–23 vuotiaita. Liikuntakokeilut toteutetaan kesällä touko- ja syyskuun välisenä aikana.

Voit hakeutua Tri-kamuksi, jos haluat saada kokemusta vammaisliikunnasta ja etsit hauskaa tapaa tehdä vapaaehtoistyötä triathlonin parissa. Aikaisempaa ohjauskokemusta ei edellytetä, joskin siitä voi olla hyötyä. Tri-kamut eivät saa palkkaa, mutta makea Special Triathlon kamu -paita on luvassa. Tri-kamujen tukena toimivat alueelliset Tri-kamukoordinaattorit ja Tri-kamut saavat halutessaan koulutusta toimintaansa.

Hakuvaiheen jälkeen Tri-kamu tapaa Special Triathlon -ohjattavansa ja tekee alkuhaastattelun, jonka pohjalta hän suunnittelee kesällä 4–6 viikon kokeilujakson. Tri-kamu toimii ohjattavansa liikuntakaverina, ohjaajana, tukihenkilönä ja konsulttina. Kokeilujakson sisältö ja laajuus päätetään yhdessä perheen ja Tri-kamun kanssa. Kokeilujakso sisältää vähintään kolme liikuntakokeilukertaa joiden jälkeen voitte yhdessä osallistua Invalidisäätiön sponsoroima Vantaan Triathlon ja Helsingin City Triathlon soveltava triathlon -lähtöihin.

Tri-kamu -ohjelma toteutetaan kesällä yhteistyössä paikallisten triathlon- seurojen kanssa.

Erwin Borremans ja Jaakko Mikkonen Special Olympics Gamesissa keväällä 2019
Jaakko Mikkonen Special Olympics Gamesissa keväällä 2019
Jaakko Mikkonen Special Olympics Gamesissa keväällä 2019

Oheisen linkin kautta pääset kurkistamaan Special Olympics toimintaa:

https://www.youtube.com/watch?v=HgR-KZVJ5f8&feature=youtu.be