Mitä age group triathlonistin pitää tietää tulevien IRONMANIN MM-kisojen doping testauksesta?

1.8.2023

Tiedäthän, milloin sinun tulee hakea erivapautta?

Kaikki Triathlonliiton alaiset kisat mukaan lukien kansainväliset kisat (esim. Ironman ja Challenge) ovat maailman antidoping järjestön (WADA) alaisuudessa. Tämä tarkoittaa, että kaikki urheilijat myös AG-urheilijat ovat doping testauksen piirissä. Suomessa antidopingtoiminnasta ja testauksesta vastaa Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) Arvokisojen yhteydessä myös AG-urheilijoihin kohdennetaan selvästi enemmän satunnaistestejä, joten on hyvä olla tietoinen omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan antidoping toimintaan liittyen.

Jokaisen urheilijat vastuulla on perehtyä kiellettyjen aineiden ja menetelmien listoihin. (kts linkit alla). Tietämättömyys ei ole lieventävä asianhaara mahdollisen positiivisen doping näytteen yhteydessä.

Kielletyt lääkeaineet voi tarkastaa WADA:n kiellettyjen aineiden listasta. 
                      https://www.wada-ama.org/en/news/wada-publishes-2023-prohibited-list

Suomessa myytävät lääkkeet voi tarkistaa Kamu-tietokannasta 
                      https://kamu.suek.fi/ (löytyy myös mobiili appinä).

Erityisenä muistutuksena säädöksistä: 
-WADA on tiukentanut säädöksiä koskien kortisonihoitoja vuonna 2022 (myös niveleen pistettävässä muodossa)  https://www.wada-ama.org/en/resources/therapeutic-use-exemption/glucocorticoids-and-therapeutic-use-exemptions-guidelines

-Kaikki suonen sisäiset neste- ja lääkeinfuusiot, jotka ylittävät 100 ml/12 tuntia ovat kiellettyjä sekä kilpailuissa kuin kilpailun ulkopuolella. (Mikäli saat nesteitä kilpailun jälkeen maalissa, on testiin joutuessaan mahdollista hakea takautuvaa erityisvapautusta)

Suosittelemme, että jokainen tarkistaa kaikki käyttämänsä lääkkeet tietokannan kautta.

Erivapauden hakeminen

Erivapaus voidaan myöntää mille tahansa WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa mainitulle hoitomuodolle, mikäli jokainen seuraavista ehdoista täyttyy:

·      Urheilijalla on diagnosoitu sairaus, jota on hoidettava kielletyllä aineella tai menetelmällä.

·      Aineen käyttö lääkkeenä ei paranna urheilijan suoritusta merkittävästi urheilijan tavanomaiseen terveydentilaan verrattuna.

·      Kielletyn aineen tai kielletyn menetelmän käytölle ei ole muuta perusteltua lääkinnällistä hoitovaihtoehtoa.

·      Kyseisen aineen tai menetelmän käytön syy ei ole seurausta aiemmasta jonkin aineen tai menetelmän käytöstä (ilman erivapautta), jonka käyttö on tuolloin ollut kielletty.

Lisätietoja ehdoista löytyy WADAn Kansainvälisestä erivapausstandardista (artikla 4.2) sekä näiden ehtojen soveltamisesta tiettyihin sairaustiloihin liittyviä erivapauspäätöksiä tehtäessä WADAn Lääketieteelliset perusteet erivapauksien myöntämiselle -kokoelmasta (Medical Information to Support the Decisions of TUECs).

Erivapaus voidaan myöntää takautuvasti vain seuraavissa tilanteissa:

·      Urheilija tarvitsi hoitoa hätätilanteessa tai kiireellistä hoitoa sairauteensa.

·      Urheilijalla ei ole ollut riittävästi aikaa tai mahdollisuutta lähettää (tai erivapauslautakunnalla käsitellä) erivapaushakemusta ennen dopingtestiä, tai muut poikkeukselliset olosuhteet estivät sen.

·      Urheilijaa ei vaadittu hakemaan erivapautta etukäteen Suomen antidopingsäännöstön perusteella (urheilija ei ole kansainvälisen lajiliittonsa määrittämä kansainvälisen tason urheilija eikä kuulu SUEKin lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin).

·      Urheilija testattiin, mutta urheilija on alemman tason urheilija eikä ole kansainvälisen lajiliiton tai kansallisen antidopingorganisaation toimivallan alla.

·      Urheilijan testitulos oli positiivinen, kun urheilija oli käyttänyt lääkinnällisistä syistä kilpailun ulkopuolella ainetta, jonka käyttö oli kielletty vain kilpailun aikana (esimerkiksi glukokortikoidit)

Erivapauksien hakemiskäytäntöön vaikuttaa millä tasolla urheilija kilpailee

International level athlete – Erivapaus tulee hakea ennakkoon kansainväliseltä lajiliitolta.

Tähän kuuluu urheilijat, jotka luokitellaan World Triathlonin mukaisesti kansainvälisen tason urheilijoiksi, eli kilpailevat kansainvälisissä avoimissa kilpailuissa.

National level athlete – Erivapaus tulee hakea ennakkoon SUEK:lta.

Triathlonissa tähän ryhmään kuuluvat: “Avoimen sarjan miesten ja naisten SM-kilpailuihin osallistuvat urheilijat” (https://suek.fi/antidopingtoiminta/erivapaus-urheilijan-laakityksessa/lajikohtainen-tasomaarittely/)

Recreational athlete – Tähän ryhmään kuuluun suurin osa Age Group-urheilijoista.

Erivapautta ei tarvitse hakea ennakkoon, se haetaan takautuvasti SUEK:lta, jos joutuisi doping testiin.

Tähän ryhmään kuuluu muut urheilijat paitsi ne, jotka ovat edeltävän viiden (5) vuoden aikana:

-Kilpaillut SM-kisoissa avoimessa sarjassa.
-Kilpaillut kansainvälisissä kisoissa avoimessa sarjassa
-Kilpaillut ammattilaisena tai muuten kuulunut johonkin rekisteröityyn testi pooliin
-Tuomittu doping-rikkomuksesta

Yksinkertaistuksena: Rivi AG-urheilijan ei tarvitse hakea erillisvapautta ennakkoon. Riittää, että säilyttää asianmukaiset tutkimukset ja todistukset lääkityksen käytöstä. Mikäli joutuisit doping testiin ilmoita testilomakkeella käyttämäsi lääkkeet avoimesti ja hae poikkeus lupaa takautuvasti.

WADAN:n määritelmän mukaan:

Recreational Athlete: A natural Person who is so defined by the relevant National Anti-Doping Organization; provided, however, the term shall not include any Person who, within the five years (5) prior to committing any anti-doping rule violation, has been an International-Level Athlete (as defined by each International Federation consistent with the International Standard for Testing and Investigations) or National-Level Athlete (as defined by each National Anti-Doping Organization consistent with the International Standard for Testing and Investigations), has represented any country in an International Event in an open category or has been included within any Registered Testing Pool or other whereabouts information pool maintained by any International Federation or National Anti-Doping Organization 
(WADA antidoping code 2021, Section 4.4.3.2)

Hyvän pintaraapaisun siitä mitä urheilijan tulee tietää doping testauksesta ja anti-doping toiminnasta saa tekemällä SUEK:n Puhtaasti paras verkkokoulutuksen (kesto n. 20-30min) https://suek.fi/koulutus/koulutusmateriaalit/puhtaasti-paras-verkkokoulutus/

Linkkejä:

WADA antidoping code 2021:  https://www.wada-ama.org/en/resources/world-anti-doping-program/world-anti-doping-code#resource-download

Wada kielletyt aineet 2023: https://www.wada-ama.org/en/news/wada-publishes-2023-prohibited-list

SUEK, erivapaus urheilijan lääkityksessä: 
https://suek.fi/antidopingtoiminta/erivapaus-urheilijan-laakityksessa/

Puhtaasti paras verkkokoulutus: 
https://suek.fi/koulutus/koulutusmateriaalit/puhtaasti-paras-verkkokoulutus/

World Triathlon anti-doping rules: https://www.triathlon.org/uploads/docs/World_Triathlon-AD-Rules_2021.pdf

World Triathlon anti-doping ohjeistus: https://triathlon.org/about/downloads/category/anti-doping

Ironman anti-doping säännöt ja santioidut urheilijat: https://www.ironman.com/anti-doping