17-vuotiaiden EM-kisat Panevezys:ssä päättyivät sunnuntaina sekajoukkueiden viestiin

17.7.2017

Veikka
Veikka
Kalle
Kalle
Kalle
Kalle
Tuuli
Tuuli
Suomen joukkue, Kalle, Oona, Tuuli ja Veikka
Suomen joukkue, Kalle, Oona, Tuuli ja Veikka

Sunnuntaina kilpailtiin 17-vuotiaiden EM-kisoissa Panevezys:ssä sekajoukkueiden viesti. Kissassa oli kaksi tyttöä ja kaksi poikaa määrätyssä järjestyksessä. Kisaan lähdettiin tavoitteena, että viimeisiä ei olla ja se myös saavutettiin. Kaksi joukkuetta jäi taakse urheilemalla ja yksi hylättynä.

Viestin aloitus oli toisintoa jo edellisiltä päiviltä. Ensimmäisellä osuudella tipuimme uinnissa peeseistä ja sen jälkeen niitä ei ollut tarjolla koko kisan aikana. Kisan kolme viimeistä joukkuetta Suomi, Turkki ja Valko-Venäjä kävivät tiukan kamppailun siitä kuka jää viimeiseksi. Kaikki nämä joukkueet olivat jossain vaiheessa viimeisellä tilalla ja lähes joka osuuden jokaisessa lajissa sijoitus vaihtui. Viimeisenä urheillut Veikka Sarén kuitenkin ratkaisi pyöräily osuudella sen, että Turkki ja Valko-venäjä jäivät selän taakse ja Suomen kokonaissijoitus oli 21.

Kaikille osallistujille reissu oli silmiä avaava. Taso triathlonissa on jäätävä. Uintivauhti on kisoissa sellainen, että ainoastaan selkeästi nykyistä tasoa paremmille uimareille on tarjolla peesejä. Veikan ennätys altaassa 400m vapaauinnissa 50m radalla on 4.46  ja se ei riitä näissä karkeloissa kuin puoliväliin uinti osuudella. Ja matkaa kärkeen kisa uinnissa noin 30s eli radalla tulisi pystyä noin 4.30 vauhtiin.

Pyöräilyssä ongelmia oli vähän kaikilla joukkueilla. Juniorit eivät osanneet ajaa tiukkoja kurveja. Alkukilpailuissa märällä kelillä 6 urheilijaa kaatui ja finaaleissa kaatumisia kuivalla oli 4 kpl. Nuoren kansainvälisiin kisoihin tähtäävän urheilijan olisi syytä ajaa kortteli rataa ainakin kesäaikana vähintään kerta viikkoon, jotta kaatumisilta vältyttäisiin ja lisäksi puuttuvat sekunnit huipulle mentäessä on helpoin ottaa pois mutkista ennemmin kuin yrittämällä lisäämällä huippunopeutta. Yleisesti ottaen pyöräily ei ole merkittävässä roolissa sijoitusten määrittelyssä näillä juniori matkoilla kunhan peesin vain pääsee uinnin jälkeen ja siellä pysyy. Letkojen vauhdit suorilla olivat noin 50km/h ja näin kovia vauhteja ei oteta kiinni kisan aikana.

Kisojen kärkisijoitukset ratkaistiin juoksu osuuksilla, joten siihen pitää vastaisuudessa satsata. Veikan juoksuvauhti oli kisoissa noin 3.15/km, mutta siitä huolimatta kärkimenijät jättivät Veikkaa noin 10s /km. Veikan tämän kesän Suomen kärkiaika yu-tilastoissa 2000m ratajuoksussa on 5.55 eli siitä pitäisi nipistää vielä parikymmentä sekuntia pois seuraavien vuosien aikana.

Kisat ovat nyt takana ja kaikilla osallistuneilla on nyt vuosi aikaa tehdä kotiläksyjä, jotta erot kärkeen eivät venähtäisi noin isoiksi ja saavuttaisimme useampia loppukilpailupaikkoja seuraavissa kisoissa. Suuria muutoksia tähän kisakonseptiin tuskin on tulossa tulevaksi kesäksi. Ehkä finaalimatkoja pidennetään karsintamatkojen pituisiksi mutta yleisesti valmentajien palavereissa systeemi sai hyväksyntää toimivuudellaan. Iso-Britannia osoitti poikien kolmoisvoitolla ja viestin voitolla, missä Euroopan valtikka tällä hetkellä on.