Triathlonliiton hallitus kokoontui strategiapäivään

25.9.2023

Triathlonliiton hallitus kokoontui lauantaina 23.9. vuotuiseen strategiapäivään sopimaan toiminnan suuntaviivoista tuleville vuosille. Kuluneen kauden keskeisin kehitysalue on ollut nuorten toiminta. Siinä on saavutettu merkittävää kehittymistä nuorten Suomen Cupin, alueleirien, kehittyneen maajoukkue- ja talent-toiminnan sekä alennettujen lisenssimaksujen kautta.  Konkreettisimmin tämä on näkynyt isompina osallistujamäärinä nuorten kisoissa sekä ostettujen lisenssien määrän kaksinkertaistumisena.

Lasten ja nuorten toiminta pysyy kärkihankkeena myös vuonna 2024

Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti nuorten toiminta pysyy toimenpidesuunnitelman keskeisenä teemana myös tulevalla kaudella. Tulemme kehittämään Suomen Cupin kisavalikoimaa edelleen ja tulemme lisäämään myös talvisarjan, johon nuoret voivat osallistua. Talvisarjan osakilpailut ovat lähtökohtaisesti yhden lajin kilpailuja, jotka voidaan suorittaa monella eri paikkakunnalla samanaikaisesti. Kuitenkin myös monilajikilpailuille sekä yksittäisille isommille kilpailutapahtumille on mahdollisuus. Tavoittelemme myös sitä, että yksittäisten lajien sarja houkuttelee osallistujia esimerkiksi uinnin, yleisurheilun, pyöräilyn ja hiihdon parista haastamaan itseään muita kestävyysurheilijoita vastaan. Uskomme, että toimenpiteiden myötä kilpailevien nuorten määrä jatkaa voimakasta kasvua.

Kotimaisten kisastarttien määrän kasvattaminen

Toinen toiminnan keskeinen suunta on aikuisten kilpailutoiminta ja siinä konkreettisemmin kotimaisten kisastarttien määrän kasvattaminen. 2023 kaudella suomalaiset harrastajat starttasivat triathlonkisaan kotimaassa n. 5000 kertaa. Keskimäärin harrastaja osallistuu alle kahteen kotimaiseen kisaan vuodessa. Tavoite on, että eri toimenpiteillä yhä useampi harrastaja osallistuu yhä useampaan kisaan Suomessa vuoden aikana.

Keskeisin toimenpide tukemaan tavoitetta on aikuisten Suomen Cupin käynnistäminen. Suomen Cupissa kerätään henkilökohtaisten pisteiden lisäksi myös seurapisteitä, jolloin jokaisella startilla on merkitys kokonaisuudessa. Myös joukkuekilpailuiden määrää lisätään kisakalenterissa. Tavoittelemme, että eri laadukkaat kotimaiset kisat saavat yhä isompaa näkyvyyttä ja tämän näkyvyyden myötä harrastajat lähtevät aktiivisesti kokeilemaan heille uusia tapahtumia. Seurat ovat lähivuosina merkittävästi lisänneet aikuisten alkeisryhmien määrää. Liitto tukee aktiivisesti tätä kehitystä jatkossakin, jotta yhä useampi suomalainen löytää triathlonin harrastuksekseen.


Taloudelliset resurssit hankkeisiin tulee tämän kesän projektien ylijäämästä

Triathlonliitto vastasi kesällä 2024 Ironman 70.3 -kisojen tuomaritoiminnasta. Hanke vaati liitolta merkittäviä panostuksia, mutta opetti myös valtavasti ja vahvisti merkittävästi osaltaan myös tuomaritiimiämme tuleville vuosille. Lisäksi kokonaisuudesta jäi liitolle selkeä taloudellinen tulos. Tämä tullaan edelleen sijoittamaan lajiin etenkin ylläkuvattujen kehityshankkeiden kautta.

Näillä suuntaviivoilla ja tiiviillä lajinsisäisellä yhteistyöllä kohti tulevia hyviä triathlonvuosia.

terveisin,

Suomen Triathlonliiton hallitus