Duathlonin SM-kisat Tikkakoskella käynnistävät kotimaisen kisakauden

16.5.2024

Kotimainen triathlonkausi käynnistyy tulevana lauantaina Tikkakosken SM-duathlonilla, kuten on ollut tapana jo useampana keväänä. Tällä kertaa kilpailijoiden ei tarvitse sietää kylmää kevätsäätä ja sen mukanaan tuomia kramppeja. Toisaalta odottamaton helle voi aiheuttaa omat haasteensa. Lämmin sääennuste on todennäköisesti vaikuttanut osaltaan siihen, että SM-duathloniin osallistuvien määrä on kasvanut viime vuosista, mikä tekee mestaruusmitaleista käytävistä kilpailuista entistä kovempia.

Sekä miesten että naisten avoimissa sarjoissa on lukuisia mitaliehdokkaita. Naisten sarjassa Suomen mestari vaihtuu varmasti, sillä viime vuoden mestari Julia Kekkonen ei ole kilpailemassa puolustaakseen titteliään. Suurin voittajasuosikki on Helena Knaapi, joka on osoittanut vakuuttavaa alkukauden kuntoa voittamalla Vappuna Ruotsin avoimen mestaruuskisan duathlonin. Helenan kovimmat haastajat ovat epäilemättä viime vuoden pronssimitalisti Nella Paronen ja Iida Reini, joka voitti hopeaa sekä perusmatkan että pikamatkan triathlonin Suomen mestaruuskisoissa viime kesänä. Viime vuoden U17-sarjan mitalistit, Kaisa Keränen, Nenna Mäkinen ja Viivi Vainio, ovat kevään juoksutulostensa perusteella myös vahvoja mitaliehdokkaita avoimessa sarjassa. Junioreiden sarja lupaa tiukan taiston voitosta. Kokemusta omaavat urheilijat Janina Saarnio ja Venla Koivula ovat myös huomionarvoisia kilpailijoita.

Miesten sarjassa suurin ennakkosuosikki on viime vuoden mestari Veikka Sarén, joka avasi triathlonkauden Italiassa viime viikonloppuna. Viime vuoden mitalistit, Asla Suutari-Jääskö ja Jarno Piik, haluavat myös taatusti uusia mitalisijansa. Haastajia heille kuitenkin riittää. Vahvimpina heistä ehkä kovassa kevätkunnossa oleva Jere Helminen, kokeneet sotaratsut Joona Tuikka ja Jarmo Rissanen sekä Teppo Malinen. Myös miesten puolella on nuorilla mahdollisuus yllätykseen. Toisen polven triathlonisti Alex Sundstedt ja kolmannen polven kolmiottelija Johannes Strömsholm ovat osoittaneet oivaa kevätvirettä. Myöskään jo viime vuonna avoimessa sarjassa hyvin kisanneita Rene Vuoriota ja Roni Piilistä ei kannata unohtaa laskuista.

Mainittujen urheilijoiden lisäksi mitalitaisteluun voi liittyä myös yllätyskilpailijoita, mikä tekee kauden avauskisoista erityisen mielenkiintoisia. Siksi kaikkien katseet ja auton keulat kannattaa suunnata kohti Tikkakoskea.