Suomen Triathlonliiton Antidopingohjelma

5.2.2019

Miloin ja miten haen erivapautta?

Suomen Triathlonliitto julkaisi uuden antidopingohjelmansa marraskuussa 2017. SUEK arvioi ohjelman sekä liiton muun antidopingtoiminnan ja pisteytti nämä syksyllä 2018. Liiton kokonaispistemäärä oli 41 eli sanallisesti liiton Antidopingohjelma on vahvaa keskitasoa. Vahvan keskitason pisteytys on 37-45, kun huipputasolle vaaditaan 46-64 pistettä. Liiton tämän vuoden päämäärä on saattaa ohjelma huipputasolle.

Huomioitavaa on, että Triathlonliiton Antidopingohjelman säännöstö sitoo kaikkea liiton alaista toimintaa, niin seura- kuin kilpatoimintaakin. Jokainen liiton alaisen seuran jäsen sitoutuu noudattamaan liiton  Antidopingohjelmaa, samoin ilmoittuatuessaan liiton alaisiin kisoihin, henkilö sitoutuu nodattamaan ohjelmaa. Viime kesänä kaikissa SM-kisoissa testattiin eliittiurheilijoiden lisäksi myös ikäryhmä-urheilijoita.

Jos siis käytät lääkettä, joka löytyy Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa (KAMU) 2019 -julkaisusta, sinun tulee hakea erivapautta. Erivapautta haetaan SUEK:lta, jos kilpailet Suomessa ja ITU:lta, jos kilpailet ulkomailla. Ironmanilla on oma säännöstö, johon kannattaa tutustua. Tämä säännöstö pätee myös Lahdessa.

Ohessa on linkkejä, josta löydät sekä kielletyt aineet että tarvittavat lomakkeet erivapauden hakemiseksi.

Kamu kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa: https://www.suek.fi/kielletyt-aineet-ja-menetelmat-urheilussa1

Erkka erivapaus: https://www.suek.fi/erkka-erivapauskone

SUEK, erivapauden hakeminen: https://www.suek.fi/documents/10162/15930/Erivapaushakemuslomake+6.0

ITU, erivapauden hakeminen: https://www.triathlon.org/about/downloads/category/therapeutic_use_exemption_tue

Ironman Antidoping-program: http://eu.ironman.com/triathlon/organizations/anti-doping.aspx#axzz5eZflf9cq