Liisa Lilja voittoon kauden päätöskilpailussa – melkoista säätöä kisajärjestäjältä

28.10.2018


Paratriathlonin MC -kausi 2018 päättyi Madeirailla. Kilpailu sai melkoisia farssin piirteitä jo kilpailua edeltävänä päivänä, osin järjestäjien oman sekoilun ja osin Funchalin rannan ja kaupungin jyrkkäpiirteisten maaston vuoksi. Rannalta vaihtoalueelle nousevat rampit olivat niin jyrkkiä, ettei vaikeimmin vammautuneet urheilijat päässeet ilman apua edes kilpailureitille. Myös pyöräilyreitin jyrkät nousut osoittautuivat jo harjoituksissa osittain liian haastaviksi, erityisesti käsipyöräilijöille. Niinpä kilpailua edeltävänä päivänä pidettävä kilpailuinfo, joka normaalisti kestää noin 30 minuuttia, venyi tällä kertaa useamman tunnin mittaiseksi.

Jo silloin väläyteltiin mahdollisuutta muuttaa kilpailu duathloniksi. Lopulta päätettiin kilpailla normaalin triathlonin tapaan, mutta reittejä muutettiin vielä kertaalleen juuri ennen starttia. Tämä aiheutti melkoisia sekaannuksia järjestäjille sekä pientä päänvaivaa ja lisäohjelmaa monille kilpailijoille, myös Suomen Liisa Liljalle (PTS 2 luokka). Hän oli ainoa suomalainen tässä kauden päätöskilpailussa, joka päättyi Liljan ylivoimaiseen voittoon.

Ilman hankaluuksia voitto ei kuitenkaan tullut. Uintireittiä oli muutettu juuri ennen starttia ja siellä sanottiin olevan vain kolme poijua, jotka pitäisi kiertää. Kääntöpaikalla oli kuitenkin neljä poijua, eikä ollut täysin selvää, mitkä kolme olisi pitänyt kiertää, niinpä Lilja ui reilun 150 metrin lisälenkin, kun kiersi varmuuden vuoksi kaikki poijut. Pyöräilyosuudella sattui pari pahempaa kaatumista, jonka vuoksi myös ambulanssi ohjattiin reitille. Kilpailua ei keskeytetty, vaan erästä kääntöpaikkaa vain siirrettiin mitään ilmoittamatta aiempaa aikaisemmaksi. Onneksi muilta suuremmilta vahingoilta vältyttiin. Kaiken huipuksi osa kilpailijoista, myös Lilja ohjattiin juoksuosuuden aluksi noin 200 metrin pituisille väärälle reitille.

Liljalla oli tavoite tehdä tasapianoinen suoritus ja saada kevään jalkaoperaation vuoksi myöhään alkaneelle kilpailukaudelleen hyvä päätös voiton myötä. Kilpailu oli myös rankingpisteiden kannalta erittäin tärkeä, sillä se oli vasta Liljan kauden kolmas kilpailu. Kauden rankingtuloksiin lasketaan mukaan kolmeen parhaan kilpailun pisteet. Liljahan avasi kautensa vasta elokuun lopulla Sveitsin Lausannessa. Syykuun MM-kilpailuissa Australiassa Lilja sijoittui hyvän kilpailun jälkeen neljänneksi. Tämän kilpailun myötä Lilja nousee rankingissa vähintään kuuden parhaan joukkoon, joka takaa varman kilpailupaikan ensi kauden kilpailuihin ja siten myös helpottaa oleellisesti paikan saamisessa Tokion 2020 paralympialaisiin.

”Onhan ollut reissu. Kaupungin jyrkät tiet ja kadut ovat antaneet melkoisesti lisähaastetta ihan päivän rutiineihin ja treeneihin. Sitten nämä järjestäjien säätämiset ja sähläykset reittien suhteen. Sanoisin, että huh huh. Enpä ole moista kokenut. Onneksi ehyenä maaliin, jossa uinti oli vauhdillisesti hyvää lisälenkistä huolimatta. Pyöräilyosuudella oli melkoista ruuhkaa, kun kaikki luokat olivat liikkeellä lähes yhtä aikaa. Juoksu oli taas asteen parempaa kuin Australiassa, mutta olisin odottanut hiukan parempaa. Pääasia, että voitto tuli, eikä haavereita. Nyt kausi on paketissa, pikku huili ja kohti uutta kautta ja toivon mukaan ilman terveydellisiä ongelmia”, totesi helpottunut Lilja kilpailun jälkeen.

https://triathlon.org/results/result/2018_funchal_itu_paratriathlon_world_cup

Teksti: Marko Törmänen