Kansainvälisen tason triathlonistin vuosittainen lääkärintarkastus

14.3.2018

Kaikkien ITU:n (kansainvälinen triathlonliitto) järjestämiin kilpailuihin, kilpasarjassa (Elite ja kaikki nuorten sarjat) osallistuvilta, vaaditaan vuosittainen lääkärintarkastus. Lisäksi triathlonistin tulee täyttää ITU:n sivuilta löytyvä lääketieteellinen kyselykaavake ja toimittaa se lääkärintarkastuksen tekevälle lääkärille. Tämä ei koske Ironmanin tai Challengen kilpailuja!

Triathlonliiton edustajan on lähetettävä todistus tarkastuksessa käymisestä ITU:lle ennen kauden ensimmäistä kilpailua, joten urheilijan on toimitettava lääkärintodistus tutkimuksen suorittamisesta Suomen Triathlonliiton Valmennuspäällikölle (mika.luoto@triathlon.fi), jotta hän saa kansainvälisen kilpailuluvan tulevalle kaudelle.

Lääkärin tutkimus keskittyy ”Lausannen suositusten” mukaisesti sydän- ja verenkiertoelimistön tutkimiseen sydänperäisten äkkikuolemien ehkäisemiseksi.

Tutkimukseen voi sisällyttää urheilijakohtaisesti ja tarpeiden mukaisesti muitakin tutkimuksia ja esimerkiksi verenkuva- sekä rauta-arvojen tutkimisen.

Jos mahdollista tarkastus suositellaan tehtäväksi liikuntalääketieteen erikoislääkärin tai liikuntalääketieteeseen perehtyneen lääkärin vastaanotolla.

ITU:n vaatimat tutkimukset:

  1. Sydämen auskultaatio (syketaajuus, rytmi, mahdolliset sivuäänet, mahdollinen systolinen klikki)
  2. Verenpaine
  3. Radiaali- ja femoralispulssistatus
  4. Marfanin oireyhtymään sopivat mahdolliset löydökset
  5. EKG (rytmi, johtumisajat, mahdolliset kuormitusmuutokset).