Paratriathlonin MC jatkui Espanjassa, Lilja jälleen kolmas, Lotvonen yhdeksäs

15.5.2016

Liisa Liljan vahvaa ajoa yhdellä jalalla pyörittäen
Liisa Liljan vahvaa ajoa yhdellä jalalla pyörittäen
Jussi Lotvonen loppukiritaistelussa Luxemburgin Joe Kurtin kanssa
Jussi Lotvonen loppukiritaistelussa Luxemburgin Joe Kurtin kanssa

Paratriathlonin maailman cup jatkui erinomaisissa olosuhteisessa Espanjan Aguilasissa Tyynessä ja aurinkoisessa kelissä kilpailu oli erittäin kovavauhtinen Liisa Lilja jatkoi tasaisia suorituksiaan ollen jälleen kerran palkintopallilla, sijoittuen kolmanneksi. Myös Jussi Lotvonen onnistui kilpailusuorituksessaan, sijoittuen tavoitteensa mukaisesti kymmen parhaan joukkoon, ollen lopputuloksissa yhdeksäs. Molemmille Espanjan osakilpailu olikauden toinen tason mittari ja saalina oli jälleen sekä arvokkaita Rio pisteitä että ranking pisteitä.

Liljan luokassa (PT2) voiton korjasi USA:n todellinen paratriathlon lähettiläs, Sarah Reinertsen. Hän teki vahvan suorituksen kaikilla osa-alueilla ja oli lopulta ylivoimainen, voittaen maanaistaan Melissa Stockwelliä reilut kaksi minuuttia. Lilja oli pitkään kiinni kakkossijassa, mutta joutui antautumaan Stocwellille viimeisen kilometrin aikana, häviten lopulta hopeasijan vain 12 sekunnilla. Neljänneksi sijoittunut Espanjan Rakel Mateo Uriarte jäi jo selvästi kärkikolmikosta.

Lilja nousi vedestä ensimmäisenä, mutta viimeisen suoran ”suunnistamisessa” olisi ollut toivomisen varaa. Triathlonin uintiosuudella suunnistaminen on yksi tärkeä osa-alue ja turhaan sik-sak uintiin ei ole varaa. Pyöräilyosuudella Liljalla oli alla uusi menopeli, joka osoittautui hyväksi välineeksi. Vauhdikas pyöräily takasi hyvät lähtöasemat juoksuosuudella, mutta juoksu ei ollut tällä kertaa totutun rentoa ja vauhdikasta. Kokonaisuutena kilpailusta jäi kuitenkin käteen paljon hyviä puolia, joista oli pientä epävarmuutta ennen kilpailua. Näin ollen valmistautuminen kauden kolmeen arvokisaan voi jatkua pienillä hienosäädöillä.

”Tämä oli enemmänkin testikisa tulevia kilpailuja ajatellen. Uusi pyörä ja sen käyttäminen kilpailusuorituksessa totta kai jännitti hiukan etukäteen, mutta lopulta se meni oikein hyvin. Uinti oli vahvaa mutta harmittaa vietävästi viimeisen suoran kiemurat. Juoksussa ei oikein hapottanutkaan mutta hengitys oli jostain syystä tukkoista ja koko juoksuosuus oli siitä syystä raskas. En vain pystynyt vastaamaan Sarahin ja Melissan vauhtiin, mutta kesää on onneksi vielä paljon jäljellä”, puntaroi Lilja kilpailusuoritustaan.

Lotvosen luokassa (PT4) Saksan Martin Shulz oli vähintään yhtä ylivoimainen kuin Reinertsen Liljan luokassa. Schulz johti käytännössä alusta loppuun ja voitti toiseksi tullutta Jairo Ruiz Lopezia yli 2,5 minuuttia. Schulz on yksi Rion paralympialaisten voittajaehdokas, sillä on hallitseva Euroopan mestari sekä MM kakkonen viime vuodelta. Lotvonen teki tasapainoisen suorituksen, jossa juoksuosuus oli tänään vahvin osuus. Uintivauhdissa on edelleen korjaamista, jotta taistelu korkeammista sijoista olisi mahdollista. Pyöräilyosuus oli jo selkeästi parempaa kuin Australiassa ja juoksuosuudella oli tarjolla vielä yksi sija, jonka Lotvonen pystyi kovan loppukirin ansiosta kuittaamaan itselleen.

”Uinti oli heikkoa ja sen myötä taistelu paremmista sijoista ei ollut mahdollista. Pyöräilyyn ja juoksuun olen tyytyväinen. Kisa kertoi totuuden siitä, että joitakin asioita on tehty oikein, mutta uintivauhdin parantaminen, erityisesti avovedessä sekä kilpailussa on tärkeimpänä nyt mielessä. Ilman hyvää uintia paremmat sijat eivät ole juurikaan mahdollisia ja hyvä uinti antaa aina buustia myös muuhun kilpailusuoritukseen. Mutta top10 sija oli tavoite ja se tuli, eli kokonaisuus kuitenkin ihan ok” kommentoi Lotvonen kilpailun jälkeen.

Paratriathlonkausi jatkuu Euroopan mestaruuskilpailuilla Portugalin Lissabonissa toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Sekä Lilja ja Lotvonen ovat kilpailussa mukana taistelu kauden ensimmäistä arvokilpailumitaleista tulee olemaan kovaa.

Tulokset:

http://www.triathlon.org/results/event/2016_aguilas_itu_world_paratriathlon_event

Teksti ja kuvat Marko Törmänen