Paratriathlon kausi jatkuu Espanjassa, molemmat suomalaiset mukana

13.5.2016

Jussi Lotvonen ja Liisa Lilja Berliinin lentokentällä, matkalla Espanjan kilpailuun. Kuva Marko Törmänen
Jussi Lotvonen ja Liisa Lilja Berliinin lentokentällä, matkalla Espanjan kilpailuun. Kuva Marko Törmänen

Paratrtiathlonin maailman cup jatkuu tulevana viikonloppuna Espanjan Aguilasissa. Suomelta on mukana molemmat kansainvälisen tason urheilijat ja taistelu Rion paralympialaisiin oikeutettavista pisteistä on kiivaimmillaan.

Liisa Lilja avasi kilpailukautensa kolmossijalla naisten PT 2 luokassa maaliskuun maailman cup kilpailussa Etelä-Afrikassa. Jussi Lotvosen (miesten PT 4 luokka) kauden avaus tapahtui huhtikuussa Australian osakilpailussa, jossa hän sijoittui 14. Molemmille nyt sunnuntaina kilpailtava Espanjan osakilpailu on kauden toinen tason mittari ja mahdollisuus kasvattavaa omaa pistesaalista. Molempien vamma/-kilpailuluokat kuuluvat Rion paralympialaisten triathlonkilpailuun.

Liisa Liljan osalta harjoittelu jatkui Etelä-Afrikan jälkeen Espanjan lämmössä jälkeen huhtikuun loppuun saakka. Kotiin palattuaan kelit ovat olleet suotuisat harjoitteluun myös Suomessa ja jopa avoveden uintikausi on päässyt alkuun Vantaan Kuusijärvellä. Eräänä valmistavana harjoituksena oli kuluneella viikolla pienimuotoinen uintikilpailu avovedessä, toki märkäpuvuilla. Suurin muutos Etelä-Afrikan kilpailun jälkeen Liisalla on tapahtunut pyöräkaluston vaihtumisessa. Espanjan kilpailu on ensimmäinen kilpailu, jossa hän käyttää uutta aika-ajopyöräänsä. ”Alku on tuntunut hyvältä ja pyörä tuntuu liikkuvan ainakin tasaisessa maastossa liukkaasti. Silti tämä on vielä enemmänkin testikilpailu toukokuun lopussa olevia EM-kilpailuja ajatellen. Mutta positiivinen ja odottava fiilis niin kisan kuin pyöränkin suhteen minulla on, ” totesi Lilja matkapäivän ratoksi Berliinin lentokentällä.

Jussi Lotvosen kilpailukauden avaus kaukana Australiassa ei sujunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Pikainen starttipaikan saanti ja pitkä matka vaikuttivat varmasti suorituksiin. Nyt kotimaan kelit ovat mahdollistaneet myös Lotvoselle hyvien harjoituksien tekemisen. ”Fiilis ja lihaksisto tuntuu jo paremmalta ja koitetaan ottaa askel lähemmäs sitä tavoiteltua top 10 sijaa ja miksei sijoittuakin sinne. Paljon riippuu miten kilpailu lähtee käyntiin ja millaiseen porukkaan pääsen tappelemaan niistä top 10 sijoituksista”, Lotvonen kertoo kilpailusuunnitelmastaan.

Paratriathlonissa Rion paralympialaisten rankingpisteiden tavoittelu jatkuu kesäkuun loppuun saakka. Espanjan kilpailun jälkeen on vielä jäljellä kolme kilpailua, jossa pistetiliä on mahdollisuus kartuttaa. Toukokuun lopussa kilpaillaan EM-mitaleista Lissabonissa. Kesäkuussa on vielä maailman cupin osakilpailut Skotlannissa ja Ranskassa. Sekä Liljalla että Lotvosella on jo varma starttipaikka EM-kilpailuun. Tämän hetken tilanteen mukaan Lilja on saavuttamassa paikan omassa luokassaan Rion kilpailuun. Lotvosen osalta rankingpisteet eivät näyttäisi riittävän varmaan kisapaikkaan, joten Suomi hakee ns. ” villiä korttia” Lotvoselle. Lopulliset ratkaisut ja valinnat tapahtuvat heinäkuussa.

”Elämme erittäin mielenkiintoisia kuukausia lajimme parissa. Rioon on toisaalta vielä aikaa mutta tuossahan se on jo lähes ovella. Tärkeimpään asemaan tässä vaiheessa nousee urheilijoiden terveys ja onnistuneet avainharjoitukset. Perustyö on nyt tehty ja alkaa elimistön virittäminen todelliseen arvokisakesään. EM-kilpailun ja MC-turneen lisäksi heinäkuun lopulla pidetään MM-kilpailut Hollannin Rotterdamissa. Paljon on siis huipputapahtumia edessä ja sokerina pohjalla Rio ja ensimmäiset paralympialaiset tälle lajille”, tiivistää paratriathlonin lajivastaava Marko Törmänen.

Teksti ja kuva Marko Törmänen