Liisa Lijan matka kohti Tokion Paralympialaisia alkoi Leadsista

9.6.2021


 Ensimmäinen kisa puoleentoista vuoteen

Matkalla kohti Tokion paralympialaisia Liisa Liljalla on ollut koronaviruksesta johtuen puolentoista vuoden tauko kansainvälistä kisoista. Tauko päättyi vihdoin viime viikonloppuna Iso-Briannian Leedissä pidetyssä World Triathlon Series -kisassa.

Leeds on brittiläiselle triathlonille yksi keskuspaikoista ja nyt ensimmäistä kertaa isäntänä myös parasarjojen kisalle tällä tasolla isännöityään jo muutaman kerran vammattomien urheilijoiden WTS-kisaa. Kisareitti kierteli Leedsin keskustan laitamilla Roundhay Parkissa ja ennakkoon kisaoppaan perusteella vastassa oletettiin olevan suhteellisen tasainen, mutta tekninen reitti, jossa on yksi mäki. Perillä selvisi, että tasaista ei reitiltä löydy muualta kuin uintiosuudelta ja erityisesti pyöräreitti oli todella tiukka mäkineen ja vauhdin täysin pois syövine käännöksineen.

Uusi tianne, uudet haasteet

Korona on tuonut mukanaan paitsi muuttuneen kisakalenterin, myös etenkin kansainvälisiin kisoihin neljännen lajinsa: matkustus. Korona-ajan matkusjärjestelyistä ja karanteenivaatimuksista saisi kirjoitettua melkein oman kisaraporttinsa, mutta niiden kääntöpuolena on toki sen takaaminen, että kisat pysyvät terveysturvallisina ja niitä pystytään järjestämään eri puolilta maailmaa saapuville urheilijoille pandemian keskellä.

 Leads

Liisa on harjoitellut kevään Hollannissa heidän maajoukkueensa mukana ja oli hieno päästä mittamaan kuntoa muita PTS2 -luokan kärkiurheilijoita vastaan. Starttilistalla olivat mm. Riossa 2016 hopeaa ja pronssia napanneet Yhdysvaltojen Hailey Danz ja Melissa Stockwell. Liisan kisa lähti erinomaisesti käyntiin ja hän rantautui uinnista kärjen tuntumassa ja lähti pyöräosuudella yhdessä Danzin ja italian Veronica Yoko Plebanin kanssa. Danz ja Plebani ajoivat Liisalta hieman karkuun pyöräosuudella ja juoksuun Liisa pääsi lähtemään kolmannelta sijalta. Juoksuosuudella riitti jännitystä, ja sijoista 2-4 käytiin tiukka taistelu loppuun asti Danzin juostessa melko selvään voittoon. Lopulta italian Plebani oli tiukan kisan toinen ja Rion pronssimitalisti Stockwell kisan kolmas. Liisan sijoitus oli neljäs, vain 20 sekuntia Stockwellin takana.

Kolmen viikon kisaputki

Leedsin kisa oli alkusysäys kolmen viikonlopun kisaputkelle, jotka ovat samalla vuoden ainoat ja viimeiset kansainväliset kisat ennen elokuussa häämöttäviä Tokion paralympialaisia. Puolentoista vuoden tomut on nyt karistettu ja tulevien Besanconin ja A Corunan maailman cup -kisojen aikana on hyvä hakea vielä rutiinia kisaamiseen kohti kauden tärkeintä koitosta. Leedsistä jäi takataskuun vahvistus sille, että Tokiossa on edessä kova ja tasainen kilpailu mitaleista. Hyvillä mielin eteenpäin ja kohti tulevia kisoja.

Linkki kisan tuloksiin:

https://triathlon.org/results/result/2021_world_para_triathlon_leeds/452754