Valmentajalegenda Seppo "Nitti" Nuuttila on kuollut

1.10.2020

Suomen kautta aikojen merkittävin triathlonvalmentaja Seppo Nuuttila kuoli Mäntsälässä torstaina 1.10. pitkän sairastelun uuvuttamana. Hän oli kuollessaan 80- vuotias.

Seppo teki elämäntyönsä useiden eri urheilualan liittojen valmennuspäällikkönä ja valmensi urheilijoita vielä useammasta lajista.

Hänen perintönsä suomalaiselle triathlonille on ainutlaatuinen. Paitsi, että hän vastasi kaikkien 80- ja 90-luvun alkupuolella kansainvälisesti menestyneiden triathlonistiemme valmennuksesta, oli hän myös mukana perustamassa Suomen Triathlonliittoa.

Lahjomattomat

Seppo Nuuttila oli valmennuksen saralla monellakin tapaa uranuurtaja niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Yksi osoitus tästä on se, että hän valmensi maailman huipulle niin monia urheilijoita, eri lajeista. Ja vieläpä osittain samanaikaisesti.


1980- luvulla Seppo tai kuten tässä yhteydessä kuuluu sanoa, "Nitti" kokosi ympärilleen maailmankin mittakaavassa ainutlaatuisen kovatasoisen harjoitusryhmän "Lahjomattomat". Tiimiin kuuluivat ainakin soudun olympiavoittaja Pertti Karppinen, sulkapalloilija Pontus Jäntti, tennisammattilainen Olli Rahnasto sekä triathlonistit Pauli Kiuru, Magnus Lönnqvist, Katariina Ebeling, Ghita Jarlström, Bennie Lindberg ja Tom Söderdahl.


Sepon erityistaito oli yhdistää eri lajien valmennustehtävistä saamansa tiedot ja taidot uusiin lajeihin, kuten triathloniin. Lisäksi hän oli ryhmäharjoittelun edelläkävijä vailla vertaa. Hän näki ja osasi hyödyntää erityisen taitavasti erilaisten ja jopa eri lajien urheilijoiden mahdollisuuden sparrata ja kannustaa toisiaan yhä kovempiin suorituksiin.

Triathlonvalmennuksen edelläkävijä

Seppo Nuuttilan valmentaessa Pauli Kiurua maailman huipulle ja noin kymmenen muuta triathlonistia korkealle kansainväliselle tasolle 1980- luvun lopulla ja 1990-luvulla, ei triathloniin ollut saatavilla valmiita valmennusoppaita tai -koulutuksia. "Nitin" oli itse luotava valmennuslinja, josta tuli pitkäksi aikaa suomalaisen triathlonvalmennuksen linja, jota ihailtiin ja kopioitiin ulkomaillakin.


Seppo oli edelläkävijä monella valmennuksen osa-alueella. Hän oli ensimmäisiä valmentajia, joka otti systemaattisesti käyttöön sykemittariharjoittelun. Myös urheiluravinnon tutkimuksen suhteen hän oli edellä aikaansa ja kollegoitaan.

Sepon kansainväliset kontaktit olivat viime vuosituhannen yhteydenpitovälineet huomioiden hämmästyttävän laajat. Hän tunsi ja piti yhteyttä maailman kovimpiin kestävyysvalmentajiin ja urheilun tutkijoihin. Tätä kautta hän päivitti valmennustietouttaan ja jakoi sitä tietysti vastavuoroisesti heille.


Suomessa "Nitti" ja hänen lennokkaat tarinansa tulivat tutuksi tuhansille eri lajien valmentajille ja vielä useammille urheilijoille.

Monet jäävät häntä kaipaamaan.