Ohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemisestä

20.5.2020

Triathlonliiton ohjeistus (20.5.2020)

OKM ja THL julkaisivat oheistuksen koronavirustartuntojen ehkäisemisemisestä 14.5.2020. Aluehallintovirastot taas määräsivät 19.5.2020, että 50-500 hengen tilaisuuksissa noudatetaan tätä ohjetta. Myös Olympiakomitea on päivittänyt omaa ohjeistustaan (Koronavirustilanteen vaikutuksista urheiluun) näiden ohjeistusten perusteella.

Suomen Triathlonliiton hallitus on päättänyt noudattaa kaikkia näitä määräyksiä ja ohjeita. Tästä syystä se suosittelee sekä seuroja että kisajärjestäjiä perehtymään tarkasti Olympiakomitean sivuilla oleviin linjauksiin.

Sekä seurojen harjoitus- että kilpailutoiminnassa tulee huomioida ensisijaisesti tapahtumien turvallisuus!

Esimerkiksi, vaikka teoriassa kesäkuun alussa sallitaan 50-500 hengen tilaisuudet erityisjärjestelyin, tulee mahdollisen tapahtumajärjestäjän huomioida ehto – erityisjärjestelyin. Tämä tarkoittaa mm. turvavälien noudattamista (1-2 m) ja tarpeettomien lähikontaktien välttämistä. Jonotusta ei saa myöskään saa syntyä. Myös se, että tilaisuudessa on käsienpesumahdollisuus ja tarpeeksi käsihuuhdetta, tulee ottaa huomioida.

Triathlonliiton hallitus päätti 7.5. pitämässään kokouksessaan siirtää kaikki tältä vuodelta pois jääneet SM-kisat suoraan vuodelle 2021. Tällä hetkellä tiedämme, että sekä Oittaan perusmatkan SM-kisa että Turun puolimatkan SM-kisa jää tämän vuoden kisakalenterista pois. Näin ollen ensi vuonna sekä Oittaalla että Turussa ratkotaan SM-mitaleita.

Seurojen kilpailutoiminta ja yleisötilaisuudet (esimerkiksi urheilukilpailut) 1.6.2020 alkaen - Lähde Olympiakomitea

Enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin niin, että ihmisten turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisella sekä turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla. Aluehallintovirastot määräävät, että 50-500 hengen tilaisuuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 14.5.2020 antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Tartuntojen torjumiseksi tarpeettomia lähikontakteja tulee välttää yleisötilaisuuksissa:

  • Turvataan lähikontaktien välttämiseksi turvavälien ylläpitämisen mahdollisuus: osallistujamäärä rajataan siten, että henkilöiden väliin jää vähintään 1–2 m.
  • Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, tulee osallistujia muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä. Turvavälien ylläpitoa voidaan varmistaa esimerkiksi riittävällä opastavalla henkilökunnalla, etäisyysopasteilla ja ehkäisemällä pitkien jonojen syntyä osallistujien saapumis- ja jakautumisjärjestelyin.

Oikeisiin käytäntöihin ohjaavaa tiedotusmateriaalia suositellaan jaettavaksi yleisötilaisuuksien järjestäjille ja osallistujille tietoisuuden lisäämiseksi. Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja:

  • Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla.
  • Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta.
  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
  • Maskia voi halutessaan käyttää ottaen huomioon siihen liittyvät ohjeet.