Paratriathlonisti Liisa Liljalle EM -hopeaa – Jussi Lotvonen seitsemäs

16.9.2019
Paratriathlonin Euroopan mestaruuksista taisteltiin tuulissa mutta kuivissa olosuhteissa Espanjan Valenciassa. Kova tuuli teki kilpailusta raskaan kaikilla osa-aluilla. Uinnissa se näkyi ja tuntui aallokkona, pyöräilyssä ja juoksussa reitit sisälsivät sekä kovia vasta- että myötätuuli osuuksia. Naisten PTS 2 -luokassa Liisa Lilja palasi arvokisamitalikantaan kahden vuoden tauon jälkeen, sijoittumalla luokassaan toiseksi. Vuoden 2017 maailmanmestaruuden jälkeen Lilja on kärsinyt loukkaantumisesta ja kausi 2018 jäi hyvin vajavaiseksi. Tämän kauden aikana Lilja on tehnyt paluuta luokkansa kärkikamppailuihin. Hopeamitalin lisäksi EM-kilpiluissa oli jaossa merkittäväsi ranking -pisteitä kohti Tokion 2020 paralympialaisia.

Miesten PTS 4 -luokassa kilpaileva Jussi Lotvonen onnistui tämän kauden tärkeimmässä kilpailussaan hyvin, sijoittuen seitsemänneksi. Eriomaisesti sujuneen uintiosuuden jälkeen, kilpailussa oli tuloksellisesti parempaankin tarjolla. Syystä tai toisesta pyöräily ja juoksu eivät sujuneet viimeaikaisten harjoituksien mukaisesti, vaan meno oli hiukan tahmeaa ja taistelu jopa mitalista tai sijoittumisesta viiden parhaan joukkoon jäi haaveeksi. Tiukassa kilpailussa seitsemäskin sija oli tärkeä, sillä Lotvosen vammaluokassa on eniten luokiteltuja urheilijoita ja kilpailu Tokion 2020 paikoista käy kiivaana. Lotvosen osalta tulos pitää unelman paralympiapaikasta edelleen elossa.

”Olihan sysimusta uintiosuus mutta pyöräily ja juoksu olivat vahvempaa menoa, mitä esimerkiksi kaksi viikkoa sitten MM-kilpailussa. Uinti oli kyllä haastava kovan aallokon takia ja suunnistaminen poijulta toisellekin oli hankalaa. Tämä on mm. yksi asia, joka pitää saada kuntoon ennen ensi vuoden Tokion kisoja. Tämä oli tämän kauden viimeinen kisa ja totta kai kausi on kiva päättää arvokisamitaliin. On ollut hiukan tahmea kausi, mutta nyt kun säilyy vammoitta ja terveenä tulevan harjoituskauden, niin uskoisin menon olevan parempaa ensi kaudella”, suoritukseen osittain tyytyväinen ollut Lilja kertoi kilpailun jälkeen.

”Tänään oli urani tähän mennessä paras uintiosuus ja vieläpä vaikeissa olosuhteissa. Uintiosuuden jälkeen saamani väliaikojen perusteella ajattelin, että tänään on saumaa vaikka mihin. Vaan jostain syystä jalat tuntuivat voimattomilta jo ensimmäisen viiden kilometrin pyöräilyn jälkeen ja sen jälkeen kilpailu oli vain taistelua niin hyvästä sijoituksesta kuin mahdollista. Harmittava tilanne, mutta sijoitus oli päivän kunnon mukainen suoritus. Vielä ei heitetä kirvestä kaivoon Tokionkaan suhteen ja katsotaan, josko vielä pääsisin Madeiran MC-kisaan mukaan tälle kaudelle”, kommentoi Lotvonen kilpailun jälkeen.

Tulokset:
https://triathlon.org/results/result/2019_valencia_etu_paratriathlon_european_championships

Teksti ja kuvat: Marko Törmänen