Triathlonissa kilpailtiin Tokio Test Event – Liisa Lilja paratriathlonissa kolmas

17.8.2019Tokiossa ensi vuonna 2020 pidettävien olympialaisten ja paralympialaisten yhtenä lajina on triathlon. Maailman parhaat lyhyempien matkojen triathlonistit sekä paratriathlonistit ovat kokoontuneet Tokio 2020 Test Event –nimellä kulkevaan kilpailutapahtumaan. Kilpailut alkoivat torstaina 15.8.2019 naisten elite –luokan kilpailulla. Elite -miehet olivat vuorossa perjantaina ja lauantaina radalle pääsivät paratriathlonistit, mukana myös Suomen Liisa Lilja.

Kilpailuviikon aikana olosuhteet ovat muuttuneet päivittäin, ja lähes jokaisen kilpailun osalta on ollut pientä säätämistä. Naisten kilpailussa juoksuosuus lyhennettiin puoleen eli viiteen kilometriin liian kuuman kelin vuoksi. Lauantain paratriathlon -kilpailu jouduttiin muuttamaan duathlon -kilpailuksi (juoksu-pyöräily-juoksu) huonontuneen veden laadun takia. Lisäksi lauantaiaamun pilvetön taivas teki kilpailusta äärimmäisen kuuman, jopa kuumemman kuin torstain naisten kilpailussa, mutta kilpailu vietiin siitä huolimatta läpi.

Lilja kilpailee naisten PTS 2 –luokassa. Kyseinen luokka on vaikeimmin vammautuneiden luokka, jotka kilpailevat ilman käsipyörää tai kelaustuolia, eli ns. normaaliin tapaan uiden 750 metriä, pyörällä ajaen 20 km ilman peesausta ja lopuksi juosten viiden kilometrin osuus. Kilpailun muututtua duathloniksi, uinti korvattiin 2,5 kilometrin juoksuosuudella. Äärimmäisistä olosuhteista johtuen monissa vammaluokissa erot kasvoivat normaalia suuremmiksi ja kilpailusijoituksissa tapahtui merkittäviäkin muutoksia matkan aikana.

Liljan luokassa ensimmäiseltä juoksuosuudelta USA:n Allysa Seely tuli selvässä johdossa. Vajaa kaksi minuuttia hänen peräänsä pyöräilyosuudelle lähtivät Iso-Britannian Fran Brown, USA:n Haile Danz sekä Suomen Liisa Lilja. Brown ajoi aivan käsittämätöntä vauhtia, jopa vähäisemmän vamman omaavia urheilijoita kovempaa ja johti pyöräilyosuuden jälkeen yli neljällä minuutilla toiseksi noussutta Danzia. Seely keskeytti pyöräilyosuuden alkupuolella, joten Lilja lähti juoksuosuudelle kolmantena selvällä erolla niin eteen- kuin taaksepäin. Ahdistava kuumuus teki toisella juoksuosuudella Brownille tehtävänsä ja pitkältä takamatkalta Danz nousi viimeisen kilometrin aikana voittoon. Liljalle toinen juoksuosuus oli myös raskas ja hän joutui muutamaan kertaan kävelemään ja vilvoittelemaan vedellä itseään.

”Ei kulkenut mihinkään ja urani heikoin kisasuoritus. En ole ennen kilpaillut duathlonissa ja olosuhteetkin oli äärimmäiset. En muista, että olisi koskaan jännittänyt ennen kisaa näin paljon. Jäi kyllä huono maku tästä kisasta, mutta ei kai tästä auta tehdä liian isoja johtopäätöksiä. Kahden viikon päästä on MM-kilpailut Lausannessa ja katsotaan sen jälkeen, missä tässä mennään muihin nähden. Nyt on Tokion kisaradat ja olosuhteet nähty ja näistä otetaan koppi valmistautuessa vuoden päästä olevaan pääkilpailuun. Moniin muutoksiin näimmä pitää olla valmis ja sopeutuvainen” pettyneen oloinen Lilja totesi kilpailun jälkeen.

Seuraavan kerran paratriathlonistit kisaavat MM- mitaleista Sveitsin Lausannessa 1.9.2019.

ITU:n juttu ja tuloksia Tokio Test Event kilpailusta:

https://www.triathlon.org/news/article/paratriathlon_world_cup_takes_over_day_3_of_tokyo_test_event

Teksti ja kuvat: Marko Törmänen