Liisa Lilja Podiumille Kanadan Montrealissa!

28.6.2019

Paratriathlokauden kolmas WPS -tason osakilpailu käytiin helteisissä olosuhteissa Kanadan Montrealissa perjantaina 28.6.2019. Kilpailupaikan puitteet olivat upeat ja historialliset. Uinti suoritettiin vuoden 1976 olympialaisten soutustadionilla, siis juurikin samaisessa paikassa, jossa Pertti Karppinen souti ensimmäisen kolmesta peräkkäistä kultamitalistaan. Pyöräilyosuudella kierrettiin viidesti Gilles Villeneuven -nimeä kantava F1 -rata ja juoksuosuus kiersi koko soutustadionin, tullen maaliin aivan formularadan vierustaa.

Kilpailu oli samalla ensimmäinen tulevien Tokion 2020 paralympialaisten ranking -kilpailuista. Tokion ns. ikkuna on nyt auki tasan vuoden ja kaikkien osalta mukaan huomioidaan kolmen (3) parhaan kilpailun ranking -pisteet. Näin ollen paratriathlonistit taistelevat samaan aikaan koko kauden ranking -sijoista, mutta nyt myös haetaan henkilökohtaista paikkaa tuleviin paralympialaisiin. Jokaisesta vammaluokasta erillisen Tokio ranking -sijoitusten perusteella yhdeksän (9) parasta saa henkilökohtaisen paikan, kuitenkin niin, että maakohtainen maksimi on kaksi urheilijaa vammaluokkaa kohti. Viimeinen paikka menee joko järjestäjämaalle tai ns. "villikortti" paikkana.

Liisa Liljan (PTS2 -luokka) kilpailu oli hieman kaksijakoinen mutta sijoitus jälleen kerran podiumilla, tällä kertaa kolmas. "Semmoinen normipäivän suoritus ja ihan tyytyväinen olo. Uinti oli ok, mutta alkuun pitäisi saada maksimivauhtia, ettei kärki karkaisi heti siinä alun kiihdytyksessä mennessä eka poijulle.  Pyöräily oli jostain syystä nihkeää varsinkin alussa, tosin loppua kohti ajo hiukan parani. Semmoinen terävyys puuttui ajosta. Juoksu on mennyt koko ajan eteenpäin ja nyt juoksin jo Danzin (kisan 2.) kanssa samaa vauhtia. Huhtikuussa Milanossa eroa oli vielä noin minuutti. No hyvä eka steppi kohti ensi vuoden Tokion kisoja nyt taskussa ja elo-syykuun vaihteen MM -kisoihin on vielä aikaa. Lausannessa on vaativa pyöräreitti, joten silloin pitää fillarin kulkea muiden lajien ohella", kertasi Lilja kisan kulkua.

Seuraavan kerran suomalaiset ovat mukana Tokion esikilpailussa 17.8.2019, jonka jälkeen on Lausannen MM -kilpailut 1.9.2019 ja Valencian EM -kilpailut 14.9.2019. Tuloksia:
https://triathlon.org/results/result/2019_montreal_itu_world_paratriathlon_series

Teksti: Marko Törmänen