Paratriathlon -kausi 2019 toden teolla käyntiin Milanon WPS –tason kilpailulla

26.4.2019


Triathlonkausi on jo hyvässä vauhdissa ja nyt myös paratriathlonistit pääsevät toden teolla mittamaan paremmuuttaan kauden ensimmäisessä WPS –tason kilpailussa Milanossa lauantaina 27.4.2019. Suomelta kilpailussa on mukana vuoden 2017 maailmanmestari Liisa Lilja, joka kilpailee PTS2 –luokassa. Suomen paratriathlonmaajoukkueen toinen urheilija, Jussi Lotvonen avaa kautensa myöhemmin.

Paratriathlonissa kilpaillaan sprinttimatkalla, tarkoittaen uintia 750 metriä, pyöräilyä 20 km ja juoksua 5 km. Kilpailuluokkia on vamma-asteesta ja –luokasta riippuen kuusi, joista yksi on näkövammaisten luokka. Muut luokat jakaantuvat karkeasti joko ala- tai yläraajavamman mukaisesti, riippuen miten vaikea vamma on kyseessä. Esimerkiksi Liljan luokassa kilpailevat pääsääntöisesti sääriamputoidut, mutta myös muutamia muilla vamma-asteilla olevia. Luokittelu ei ole täysin aukoton, mutta siinä yhteydessä urheilijoiden eri toimet pisteytetään ja kokonaispisteiden mukaisesti määräytyy kilpailuluokka.

KV -kilpailut ovat jaettu ja luokiteltu kahdelle tasolle: MC -statuksella olevat kilpailut ja näiden yläpuolella olevat kolme (3) WPS -tason kilpailua, joista jaetaan enemmän pisteitä urheilijoiden rankingsysteemissä. WPS -sarja on paratriathlonin kovin kilpailusarja, joka järjestetään yleensä yhdessä vammattomien huippusarjan, WTS -tapahtumien yhteydessä. Näin maailman parhaat triathleetit ja paratriathleetit kisaavat useamman kerran kauden aikana samassa tapahtumassa. Näiden lisäksi vuosittaisessa kilpailukalenterissa ovat maanosien mestaruuskilpailut sekä MM-kilpailut.

Liisa Lilja on valmistautunut kauteen kovan harjoittelun ja tiiviin leirittämisen kautta. Viime kauden alku viivästyi pitkälle elokuuhun, keväällä 2018 tehdyn jalkaoperaation vuoksi, mutta nyt Lilja on saanut tehtyä ehjän harjoituskauden. Kolme pitkää leirijaksoa tutuksi tulleessa Espanjan Torreviejassa ovat onnistuneet suunnitelmien mukaisesti ja leirijaksojen välissä tehdyt mattotestit osoittavat suunnan olleen oikean. Kauden päätavoitteet on asetettu loppukauteen, jolloin kilpaillaan sekä MM- että EM –mitaleista. MM –kilpailu käydään Lausannessa 1.9.2019 ja EM –kilpailu Valenciassa 14.9.2019. Tokion 2020 paralympialaisten ranking –ikkuna aukeaa kesäkuun lopulla Edmontonin WPS –kilpailun yhteydessä. Ikkuna on auki vuoden, joten loppukauden kilpailulla on myös merkittävää lisäarvoa, tavoiteltaessa Tokion paralympialaisten henkilökohtaisia paikkoja.

”Mielenkiintoinen kilpailu on tulossa ja hiukan extra jännitystäkin tuntuu olevan. Viime kausi oli niin rikkonainen, ettei omaa kuntoaan ehtinyt ns. ulosmitata, mutta nyt kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan ja odotan kilpailua todella paljon. Tosin viimeinen viikko Torreviejassa on ollut poikkeuksellinen. Pääsiäisen aikaan vettä tuli niin paljon, että viranomaiset asettivat jopa kotoa poistumiskiellon. Ennen kieltoa ehdin käydä mm. pyörällä uimahallilla ja olihan eksoottinen kokemus ajaa pyörää, kun vettä oli lähes puolen vanteen syvyydeltä. Nyt tilanne on siellä jo normalisoitunut ja palaan tämän kilpailun jälkeen vielä viikoksi jatkamaan leiriä”, totesi iloisella mielellä kauden avaustaan odottava Lilja.

 

Kuvassa Liisa Lilja uuden työvälineensä kera. Tilaustyönä rakennetun pyörän kasauksesta ja säätämisestä on vastannut Samu Ilonen / Signature.fi

 

Teksti ja kuva: Marko Törmänen