Suosikit pitivät pintansa SM-duathlonissa, mutta yllätyksiäkin koettiin

8.5.2023

Tunnelma kotimaisen kauden avauskisassa Tikkakoskella oli hieno

Keli oli toki keväisen viileä, mutta aurinko lämmitti jo mukavasti ja lumetkin olivat ehtineet sulaa kisareiteiltä, vaikka alkuviikolla vielä lunta satelikin. Myös ennätyssuuri määrä osallistujia nosti kisafiilistä.

Miehet

Miesten avoimen sarjan startti käynnisti kisat. Ensimmäinen 5 kilometrin juoksuosuus sujui vauhdikkaasti, mutta tasaisesti. Kärjessä juosseet Veikka Sarén, Timi Malinen, Jarno Piik ja Asla Suutari-Jääskö saivat vain reilun 10 sekunnin etumatkan takana tulleeseen isompaa pääryhmään. Takaa-ajoon lähti muiden muassa moninkertainen Suomen mestari Jarmo Rissanen. Sen sijaan kärkiryhmässä vaihtoon tullut Tero Setola kärsi välittömästi vaihdon jälkeen rengasrikon, eikä päässyt lainkaan omalle vahvuusalueelleen mukaan.

Timi Malinen tipahti heikon vaihdon vuoksi heti pyöräilyn alussa kärkiryhmästä. Takaa-ajoryhmän yhteispeli ei kuitenkaan toimi ja kärkeen jääneen kolmikon onnistui kasvattaa etumatkansa minuuttiin. Niinpä heille ei ole muita uhkaajia mitalitaistelussa toiseen juoksuun lähdettäessä. Veikka Sarén lähti heti vaihdosta aivan omaa vauhtia liikkeelle ja otti voiton lopulta ylivoimaiseen tyyliin. Kisan yllättäjä Asla Suutari-Jääskö otti hopeaa uransa ensimmäisessä duathlonkisassaan ja kokenut Jarno Piik palasi mitalikantaan muutaman vuoden tauon jälkeen. 19-sarjan voitti ylivoimaisesti koko kisan viidenneksi sijoittunut Roni Piilinen.

Mitalistit:

Avoin sarja:

1.     Veikka Sarén, Someron Esa

2.     Asla Suutari-Jääskö, Oulu Triathlon & Cycling

3.     Jarno Piik TriathlonSuomi

M U19:

1.     Piilinen, Turun Urheiluliitto Triathlon

2.     Jimi Mujunen, X-tri Lahti

3.     Miro Välitalo, Stamina Triathlon Club

MU17:

1.     Rene Vuorio, Turun Urheiluliitto Triathlon

2.     Niilo Aivelo, triathlon Vantaa

3.     Onni Venäläinen, Stamina Triathlon Club

Naiset

Myös naisten kisassa porukka oli melko hyvin kasassa ensimmäisen juoksuosuuden jälkeen. Julia Kekkosen pieni etumatka kurottiin kiinni juoksun toisella puoliskolla, joten pyöräosuudelle lähti ensimmäisenä kuuden hengen ryhmä. Ryhmässä pidettiin sen verran hyvää vauhtia, että ryhmässä mukana ollut Aino Kuljukka putosi siitä. Niinpä toiseen vaihtoon tultaessa mitaleista oli kamppailemassa enää viisi naista. Vasta 15-vuotias Kaisa Keränen lähti ennakkoluulottomasti vaihdosta liikkeelle ja saavutti juoksun alkuun pienen etumatkan muihin urheilijoihin. Julian onnistui pienestä matkarasituksesta huolimatta ohittamaan Kaisan ja varmistamaan näin itselleen tällä kertaa duathlonin Suomen mestaruuden. Kaisa voitti tiukassa loppukirissä takaa tulleen Nella Parosen ja varmisti itselleen sekä U17-sarjan voiton että avoimen sarjan SM-hopean. Nella sai hyvän kisan päätteeksi itselleen ansaitun pronssimitalin. Sunnuntaina Kaisa ja muutama muukin urheilija oli mukana Helsingissä järjestetyissä SM-maastojuoksuissa. Kaisa sijoittui sielläkin hienosti toiselle sijalle T17-sarjassa.

Mitalistit:

Avoin sarja:

1.     Julia Kekkonen, TriathlonSuomi

2.     Kaisa Keränen, Oulu Triathlon & Cycling

3.     Nella Paronen, TriathlonSuomiuksui

N U19:

1.     Eerika Lapinkero, Stamina Triathlon Club

2.     Vilma Puttonen, Oulu Triathlon & Cycling

3.     Veera Alihaanperä, Turun Urheiluliitto Triathlon

N U17:

1.     Kaisa Keränen, Oulu Triathlon & Cycling

2.     Filippa Kokki, TDT Triathlon Club

3.     Mandi Hämäläinen, Turun Urheiluliitto Triathlon

Nuoret

Myös 15-vuotiaiden sarjoissa käytiin kovat kisat SM-mitaleista.

Pojissa voiton vei Johannes Strömsholm (Aqua Plus Triathlon), toiseksi sijoittui Henri Källström (Triathlon Vantaa) ja pronssia otti Erik Naumanen (TDT Triathlon Club)

Tyttöjen nopein oli Sofia Hämäläinen (triVATeam), toiseksi sijoittui tiukan kisan jälkeen Emilia Mäntyharju (Tampereen Triathlon Klubi) ja pronssimitalin nappasi Lotte Borremans (Hyvinkää Triathlon).

KAIKKI TULOKSET: https://my.raceresult.com/229687/results#1_E7F200