PM-kisat Fredericiassa

20.9.2023

Pohjoismaismaiden triathlonliitot alkoivat viime vuonna tiivistää yhteistyötään, jonka seurauksena mm. Pohjoismaiden mestaruuskisoja alettiin järjestää usean vuoden tauon jälkeen. Jo viime vuonna Lingöpingissä pidetyissä PM- kisoissa oli mukavasti osanottajia ja hyvä taso, mutta tänä vuonna miesten ja nuorten kisoissa oli melkein maksimimäärä osallistujia. Suomelta oli kisoissa mukana mahtava, liki 30-henkinen urheilijajoukko ja lisäksi 4 tuomaria eri tehtävissä. Heistä Jaakko Mattila toimi kisan TD:nä, ensimmäisenä suomalaistuomarina World Triathlonin alaisissa kisoissa.

Ensimmäiset Pohjoismaiden mestaruudet ratkottiin nuorten (alle 17-vuotiaiden) sarjoissa. Poikien puolella Rene Vuorio taisteli mitalisijoista juoksuosuudelle asti sijoittuen lopulta tiukan kisan viidenneksi. Norjalaispojat ottivat kisassa kolmoisvoiton. Tyttöjen puolella suomalaiset dominoivat kisaa Kaisa Keräsen ottaessa ylivoimaisen voiton ja Nenna Mäkisen viedessä pronssia kisan nopeimmalla juoksuajalla.

Aikuisten puolellakin mitalit olivat lähellä, mutta tällä kertaa jäätiin ilman henkilökohtaisia mitaleja. Veikka Saren sijoittui miesten PM-kisan kuudenneksi. Julia Kekkonen sijoittui naisissa pykälää korkeammalle eli viidenneksi. Myös Iida Reini onnistui hienosti sijoittuen ensimmäisessä kv-kisassaan seitsemänneksi. Sekä nuorten että aikuisten kisoissa oli mukana useita ensimmäistä kertaa ulkomailla kisanneita urheilijoita. Heille kokemus oli hyvä, sillä kisat oli hyvin järjestetyt ja tasokkaat.

Henkilökohtaisen kisan lisäksi suurin osa urheilijoista pääsi kisaamaan myös viestiin, joka järjestettiin sunnuntaina. Sekä nuorissa että aikuisissa oli mukava määrä joukkueita, Suomeltakin 4 aikuisten ja 3 nuorten joukkuetta. Sekä nuorissa että aikuisissa Suomen ykkösjoukkue otti pronssia.

Ison porukan kisamatkalla tapahtuu väkisinkin jotain odottamatonta. Muutama pyörä ei koskaan saapunut Tanskaan asti ja bussikuskin kanssa oli haasteita, mutta niistäkin selvittiin lopulta melko hyvin. Ensi vuonna PM-kisat ovat jälleen samassa paikassa ja samoihin aikoihin. Pyrimme saamaan silloinkin jalkeille yhtä hyvä porukan. Sen jälkeen voisi olla, vaikka Suomen aika isännöidä PM-kisoja.

Henkilökohtaisten kisojen tulokset:

https://www.sportstiming.dk/event/12345/results?round=65737

Joukkuekisojen tulokset:

https://www.sportstiming.dk/event/12375/results