Mitä sinä haluat Triathlonliitolta?

18.2.2022

Ensimmäinen kosketukseni triathloniin tapahtui Lahdessa 2018, kun löysin itseni töistä Ironman 70.3-kilpailujen lääkintäteltasta. Tuolloin muistan kiinnittäneeni huomiota, että vaikka triathlonistit tunnetaan kovakuntoisina urheilijoina, niin maaliviivan ylittäneet eivät suinkaan olleet samasta muotista. Triathlonisteja oli erinäköisiä, kokoisia ja ikäisiä, mutta heitä kaikkia yhdisti määrätietoisuus, periksi antamattomuus ja nautinto urheilua kohtaan. Seuraavana syksynä löysin itseni triathlonin alkeiskurssilta. Nyt muutamaa vuotta myöhemmin tulin valituksi Suomen Triathlonliiton hallitukseen.

Aikaisemmassa elämässäni ennen triathlonia kilpailin aktiivisesti 10-tansseissa. Jokin aika sitten tajusin, että triathlonia ja kilpatanssia yhdistää yksi tärkeä asia. Verrattuna esimerkiksi moniin palloilu- ja taitolajeihin, näissä molemmissa lajeissa aktiivisen harrastamisen aloittaminen myös aikuisiällä on tehty erittäin helpoksi. Tämä luo monipuolisuutta triathlonkansaan ja samoissa kisoissa voidaan nähdä lapsesta asti harrastaneita ja vain pari vuotta lajin parissa pyörineitä.

Suomessa on tällä hetkellä 99 triathlon seuraa, jotka luovat triathlonin selkärangan.

Kuten triathlonistien, ei triathlonseurojenkaan parista löydy kahta samanlaista. Osan tarjotessa puitteet huipulla menestymiseen, toiset seurat panostavat uusiin harrastajiin ja tulevaisuuden huippujen muovaamiseen. Tämä tulee nähdä rikkautena lajille. Jokaisella triathlonistilla on mahdollisuus löytää juuri se seura, jossa voi harrastaa haluamallaan intensiteetillä tasosta ja tavoitteista riippumatta. Triathlonliiton tehtävä tukea seuroja ja yhdistää harrastajia ei aina ole yksinkertainen, koska jokaisella on omat toiveensa ja tarpeensa.

Liiton tavoitteina on mm. kehittää huippu-urheilua, tukea AG-maajoukkueen toimintaa, ja tarjota seuroille hyödyllisiä koulutuksia toiminnan pyörittämiseen. Välillä taustalla tehty työ jää kuitenkin piiloon yksittäisiltä harrastajilta.

Rohkaisenkin nyt sinua ideoimaan ja kertomaan meille: Miten Triathlonliitto voisi sinun mielestäsi tukea teidän seuraanne ja mitä sinä harrastajana haluaisit liitolta?

Tulevan vuoden suunnitelmissa on mm. koota kaikkien seurojen alkeiskurssit yhdelle nettisivulle, josta uusi harrastaja löytäisi helposti lähimmät seurat ja triathlonin alkeiskurssit. Lisäksi kokeneemmille kisaajille elämää helpottamaan kerätään Liiton sivuille yhteen paikkaan kattava kisakalenteri Suomessa pidettävistä triathlonkisoista. Me emme millään keksi itse kaikkia hyviä ideoita, joten kerro meille, mitä ideoita sinulle tulee. Otamme ilolla kaikki ideat vastaan!

 

Kisakautta odotellessa,

Kari Heinonen

Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, Uusi Lastensairaala, Helsinki

Hallituksen jäsen Triathlonliitto