Ironmanin MM-kisa kisataan lauantaina. Henrik Goesch ensimmäistä kertaa mukana.

6.5.2022

Lauantaina 7.5.2022 kisataan vuoden 2021 Ironmanin MM-kilpailut. Kisa on monella tapaa poikkeuksellinen. Paitsi että ajankohta on erikoinen, myös paikka on poikkeuksellinen. Kisa käydään nyt ensimmäistä kertaa muualla kuin Havaijilla- Utahin St. Georgessa. Ja koska MM-kisat pystyttiin pitämään edellisen kerran vuonna 2019, on tämänkertaisiin MM-kilpailuihin ehditty kelpuuttaa yli 3500 osallistujaa. Suomesta kisoihin osallistuu tällä kertaa vain kourallinen urheilijoita, mutta kisasta tulee suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen, sillä pitkästä aikaa meillä on miesten ammattilaissarjassa edustaja. Turun Urheiluliiton Henrik Goesch kilpailee huomenna ensimmäistä kertaa urallaan Ironmanin MM-kisoissa. Henrik on kilpailun nuorimpia osallistujia, eikä kuulu ennakkosuosikkeihin. Hyvänä päivänä hänellä on kuitenkin kaikki mahdollisuudet taistella hyvistä sijoituksista ja paikasta tämän vuoden MM-kisaan Havaijille.

 Utahin kisan olosuhteet poikkeavat Havaijista monella tapaa. Ilmasto ei ole yhtä kuuma ja kostea kuin Havaijilla, mutta lämpötilan muutos päivän aikana kuormittaa elimistöä. Vesi ja myös ilma on aamulla viileää, mutta päivän mittaan lämpötila kohoaa 30 asteeseen. Pyöräreitti on Havaijin tapaan mäkinen, mutta juoksureitti on suorastaan brutaali. Siinä ei ole käytännössä yhtään tasaista osuutta vaan pitkät ylä- ja alamäet seuraavat toisiaan. Niinpä juoksun lopussakin voi vielä tulla pahoja katkeamisia- jopa ammattilaisten sarjassa. 

Kisan osallistujalista oli alun perin poikkeuksellisen kova, kun mukaan oli päässyt useita kovia olympiamatkan urheilijoita- muun muassa Tokion olympiavoittaja Norjan Kristian Blummenfeld. Viime viikkoina suosikeista useampi on kuitenkin joutunut peruuttamaan osallistumisensa loukkaantumisten ja sairastumisten vuoksi. Kisasta tulee silti varmasti tiukka, eikä voittajaa ole helppo ennustaa. 
Miesten kisa alkaa 15.15 Suomen aikaa. Lisätietoa ja seuranta löytyy täältä:
https://www.ironman.com/im-world-championship-2021

kuvat ja taustatiedot: Vilho Loukkalahti