Almeren kisaraportti- Smurffit liekeissä

12.9.2022

Challenge Almere tarjosi parastaan ja smurffit saivat nauttia lauantaina sateesta, tuulesta, mutta myös kauniista kesäkelistä. Euroopan Mestaruuskilpailut sujuivat suomalaisittain erinomaisesti. Elite-sarjassa Juha-Matti Halonen juoksi itsensä upeasti kymmenenneksi. Halosen aika 8:15 on kolmanneksi paras suomalaisaika kautta aikojen. Elite-sarjan hienon menestyksen täydensi Juuso Manninen 15., Joona Tuikka 17. ja Tero Setola 20. sijoillaan.

Ikäsarjoissa kirkkain tähti oli M50-54 sarjan Alex Stubb. Stubb sai kaulaansa EM-kultaa. M45-49 sarjassa Mikael Löfqvist taisteli itsensä hopealle. N50-54 sarjassa Satu Pippola taipui niukasti neljänneksi. N55-59 sarjassa Tuula Perkiö teki hienon nousujohteisen kisan, joka riitti tällä kertaa neljälle sijalle. Päivi Rantala sijoittui samassa sarjassa sijalle 8.

Tulosten alta löytyy urheilijoiden kommentteja kisasta.

Juha-Matti Halonen:

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen taas täydenmatkan viivalla. Henkisesti oli jostain syystä aiempaa vaikeampaa, ja keskeytyskin oli mielessä alusta alkaen aina juoksuun asti. Varsinaisia fyysisiä ongelmia ei kuitenkaan ollut. Uinti sujui omaan tahtiin rennosti uiden, eikä tarvinnut liikaa energiaa kuluttaa alle 52min uintiinkaan. Pyörällä olikin omaa sooloajoa aina 130km paikkeille asti, jossa sain Joonan kiinni ja siitä tulimmekin sitten yhtä matkaa vaihtoon asti. Pyörällä jalka oli jostain syystä aika tyhjä, ja pientä ongelmaa asennon ja ohjaamon kanssa ilmeni pian alun jälkeen, joka kostautui pitkillä vastatuulisuorilla. Pyöräilyn 4h29min oli hankalasta tuulesta huolimatta silti pieni pettymys. Juoksu lähti kuitenkin mukavasti liikkeelle, ja vauhti pysyikin hyvin tasaisena ensimmäiset 25km. Liian vähäinen energiatankkaus juoksussa aiempien kylkipistosten pelossa alkoi kuitenkin näkyä ja vauhti hiipui selkeästi. Runsaampi energian nauttiminen seuraavien 30min aikana alkoi kuitenkin auttaa ja vauhtia sai nostettua lähelle alkuperäistä. Juoksun 2h50min saa pyöräilyn suorituksen jälkeen ihan kiitettävän arvosanan. Kokonaisaika 8h15min ja 10. Sija olivat kokonaisuutena täysin tyydyttäviä. Tämä neljäs laji, kisan aikainen tankkaus, onkin yksi asia jota pitää jatkossa treenata enemmän, ja kisat tuovat tähän rutiinia. Toivottavasti seuraavaa täyttä matkaa ei tarvitse odottaa kolmea vuotta :)

Juuso Manninen:

Olipahan reissu. Varmasti henkisesti ja fyysisesti  kamalin täydenmatkan kisa. Hankalan valmistautumisen jälkeen edes maaliin pääsy ei ollut itsestäänselvyys. Uinti sujui erinomaisesti ja rantauduin hyvässä ryhmässä ajassa reilusti alle 50min. Pyörässä lähdettiin taistelemaan ja kyyti oli sen mukaista. Jalat syötiin pyörällä ja juoksu oli taistelua. Maalissa silti hyvä sijoitus ja uusi ennätys. Tärkeintä oli kuitenkin, että pääsi kisaan mukaan ja toden teolla kokemaan mitä Elite-sarjassa kisaaminen on. Lisää treeniä ja ensi kerralla taistelemaan paremmista sijoista. Kokonaisuutena hieno reissu ja taisi olla Espoo ainut kaupunki mistä top20 joukossa neljä urheilijaa.

Joona Tuikka:

Kisa meni hyvin samaan tyyliin kuin viime vuoden täysmatka Rothissa. Sain erittäin hyvän uinnin ja vedin 2. porukan T1:een. Siinä olisi ollut hyvä pyöräryhmä tarjolla, mutta siinä pysyminen olisi vaatinut itseltä puolimatkan tehoja. Päädyin huonoimpaan mahdolliseen ratkaisuun ja ajelin noin 50-100m päässä ryhmästä itselle selkeästi liian kovilla tehoilla. Tunnin kohdalla päätin palata alkuperäiseen tehosuunnitelmaan ja keskittyä vain omaan tekemiseen. Tuuliolosuhteet olivat reitille hyvin epäsuotuisat ja rantapätkät tultiin vastaiseen. Toisen kierroksen puolivälin tienoilla näin Jupun ja hidastin hieman niin, että päästiin ajamaan samaa matkaa loppureitti. Juoksu lähti hyvin liikkeelle – sekä mieli että jalat oli hyvässä vireessä. Olin ottanut aika rohkeasti energiaa kisan aikana ja se kostautui 20km kohdalla alkavilla vatsakrampeilla. Juoksuvauhti hidastui reilusti, mutta kävelyksi ei sentään mennyt. Loppuaika 8:38 ei hirveästi mieltä lämmitä, mutta 17 sija 32 kisaan lähtijästä kertoo, että muillakin taisi olla rankka päivä. Kisasta jäi kuitenkin lopulta tosi hyvä mieli, sillä SM-puolimatkan kisan & kaatumisen jälkeen oli tosi vaikea kerätä itsensä kasaan – etenkin henkisesti. Kausi 2022 on nyt minun osalta paketissa. Nyt hetken aikaa lepoa mielelle ja kropalle ja sitten katseet kohti kautta 2023.

Tero Setola:

Kisa meni odotetusti, tyytyväinen pitää olla mutta parannettavaakin jäi. Uinti, joka uitiin 21 asteisessa järvessä, lähti hyvin liikkeelle ja olin ekalla poijulla hyvin ryhmässä mukana. Tästä kärki lähti kovempaa ja päädyin ryhmään joka osoittautui lopulta 3. ryhmäksi. Talven uintipanostus Eetu Karvosen opein tuntui vihdoin myös kisauinnissa ja oli helppoa tulla ryhmän mukana - uinti 54:48

Uintiryhmästä lähdettiin heti kovaa pyörällä kun Lukas Krämer lähti pitämään vauhtia, ensimmäiset 40min puolen matkan tehoilla. Tästä meno hieman rauhoittui ja pääsin osan matkaa ajamaan porukassa kunnes irtauduin ja ajoin osan matkaa yksinään. Lopussa saatiin taas porukka kasaan ja pääsin T2:lle hyvällä jalalla. Almeren reitti on erittäin tasainen ja pitkää suoraa, jossa vauhdin määrää tuuli. Tänä vuonna vastaista oli jonkin verran tarjolla - pyörä 4:31

Juoksu lähti hyvällä tuntumalla liikkeelle ja ensimmäinen puolikas tulikin kontroloidusti 1h30 tuntumaan mutta kuten hieman pelkäsin juoksulihakset eivät jaksaneet tänään sen pidemmälle ja juoksuasento romahti ja juoksu muuttui hölkäksi - juoksu 3:19

Kokonaisaika 8:51 Elite 20. Koko Team Smurf Elite TOP20 sijoille 💪

Mikael Löfqvist:

Ensimmäinen EM-kisa paketissa. Hermostunut odotus ja epäilyksiä päivän kunnosta on ohi. EM-hopea on saavutus mitä yllätti minua ja varmaan moni muukin.  Kisasta tuli hyvä maku ja tulevaisuussuunnitelmat ovat jo työn alla

Alex Stubb:

- olipahan taas elämys, jonka vain triathlonin täysmatka voi antaa.

- kaikki meni suunnitelmien mukaan, kunnes olosuhteet niitä muuttivat.

- tänä vuonna tuuli oli viime vuoteen verrattuna päinvastainen - se teki pyörästä hitaamman ja rankemman.

- juoksun toinen puolikas oli etureisien ja henkisen tahdon taistoa.

- kaikkea voi sattua ja tapahtua, mutta törmäystä hevosen takamukseen 45kmh tuntivauhdista en osannut odottaa - onneksi ehdin väistää täpärästi. En tiedä kumpi säikähti enemmän, minä vai heppa.

- tällä kertaa suoritus ei ollut optimaalinen, mutta se riitti EM-kultaan.

- olen äärettömän iloinen, että viimeinen kisäni M50-54 sarjassa toi jalometallia Suomeen.

- vuodesta 2019 eteenpäin vanhempi lykrasetä on kehittynyt kivasti - ajatkin vielä paranevat eri matkoilla.

- nyt on aika syksyn höntsäilyn ja vuodenvaihteesta pannaan taas uutta matoa koukkuun uudessa sarjassa.

- hieno vuosi tulossa, kun Lahdessa järjestetään Ironmanin puolimatkan MM-kisat.

Satu Pippola:

Kuukausi SM-Tahkon kisan jälkeen hieman sekavin tuntein kisaan.Toinen EM- kisa samassa paikassa.Tuuli näytti tänä vuonna toisen suuntansa.Tyytyväinen ehjään suoritukseen, sijoitus neljäs. Rakkaudesta lajiin!

Tuula Perkiö:

Almeren kisa suoritettu onnistuneesti maaliin. 4. sija ja aika  11 h 57 min, ennätys parani puolella tunnilla. Jännitys oli kova aamulla eka EM-startissa ja tokassa täyden matkan kisassani. Uinti ja pyörä suunnitelman mukaan mut juoksussa vatsakivut ja ongelmat energian kanssa hidasti menoa.

Silti hieno kisa, mahtava tunnelma!

Päivi Rantala:

Almeren kuulemma tullaan kisaamaan juuri tuulen vuoksi. Näin mulle totesi kisaorganisaation edustaja kisa-aamuna. Jos kolme vuotta sitten oli tyyntä ja lähes täydellinen kisakeli, niin tänä vuonna oli sadetta, voimistuvaa tuulta, mutta myös lämpöä ja aurinkoa.

Oma kisa meinasi jäädä starttiviivan väärälle puolelle, kun molempien jalkojen varpaat kramppasi lähes välittömästi päästyäni veteen. Onneksi oli hetki aikaa hieroja ja liikuttaa varpaita ennen starttia. Uintiin lähdin todella maltillisesti. Toisella kierroksella uinti aloin saavuttamaan edessä meneviä naisia ja ennen rantautumista olin jo aivan heidän kannoillaan.

Pyörä oli sitä mitä pelkäsin ja mistä mua oli varoitettu jo 2019, jolloin edellisen kerran osallistuin saman matkan EM-kisaan. Vastatuuli etenkin toisella kierroksella söi naista. Itselläni oli myös ongelmia nesteiden imeytymisen kanssa jo ensimmäisen 90 km aikana. Juoksu, joka on ollut mun heikoin laji, olikin nyt se vahvoin. Pidin suunnitelmastani kiinni loppuun asti. Poislukien parit vatsan tyhjennykset, joita en ollut suunnitellut.

Yleisö ja kannustus juoksuosuudella ei pettänyt tälläkään kertaa. Vaikka oma kisa ei ollut menestyksellinen, niin maalisuoralla yleisön hurratessa ja kannustaessa ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vastata heidän kannustukseen tuulettamalla ja nostamalla suu pielet ylöspäin.

Jälkeen yhtä kokemusta rikkaampana suunnataan katse seuraavaan kauteen.”