Liisa Lilja jatkaa voittojen tiellä – nyt ensimmäinen voitto WTS kilpailussa

31.7.2017Triathlonin ja paratriathlonin kärkiurheilijat ovat kokoontuneet kauden kolmanteen yhteiseen WTS tason osakilpailuun Kanadan Edmontoniin. Perjantaina mukavan kesäisissä olosuhteissa käyty Edmontonin iltakilpailu oli vaativasta pyöräreitistä johtuen todella raskas. Liisa Lilja jatkoi Kitzbühelin EM- ja Italian MC- kilpailujen voittoputkeaan, ottaen samalla uransa ensimmäinen ykkössijan WTS sarjan osakilpailussa. Liljan luokka on PTS 2. Paratriathlonin kotiutuminen osaksi triathlonin johtavaa WTS sarjaa, on antanut lisää jännitystä ja sutinaa meneillään olevaan triathlonkauteen. Paratriathlon on mukana neljässä tämän kauden WTS sarjan kilpailussa, yhdenvertaisesti vammattomien Elite urheilijoiden tapaan.

Liljan osalta kilpailu lähti hyvin käyntiin ja hän nousi vedestä noin 20 sekuntia uintiosuuden nopeimmin suorittaneen, Japanin Yukako Hatan jälkeen. Ennakkoon kovin vastus, USA:n Hailey Danz, Rion paralympialaisten hopea mitalisti, oli tässä vaiheessa reilut 30 sekuntia Liljaa perässä. Pyöräilyosuudella ajettiin neljä kertaa todella fyysinen viiden kilometrin kierros. Kierros sisälsi yhden pitemmän nousuosuuden sekä yhden lyhyemmän mutta paratriathlonisteille todella jyrkän nousun. Talven ja kevään hyvä harjoittelu näkyi Liljalla vahvana pyöräilynä. Hyvin sujuneen vaihdon ansiosta Lilja ohitti uinnin jälkeen johtaneen Hatan ja repi pyöräilyosuudella muihin kanssakilpailijoiden lisää eroa kierros kierrokselta.

Juoksuun lähtiessä eroa toiseksi nousseeseen Iso-Britannian Fran Browniin oli tasan minuutti. Danz oli tässä vaiheessa jäänyt jo reilut kaksi minuuttia. Juoksuosuudella Liljan suorituksessa näkyi ja tuntui raskas pyöräreitti, mutta hän jakoi voimansa oikein ja hallitsi tilanteen mestarillisesti maaliin saakka. Danz nousi vahvan juoksunsa ansiosta toiseksi, jääden lopulta lähes kaksi minuutti Liljalle. Browinin oli tyytyminen himmeimpään mitaliin.

”Tulos ja voitto ovat todella hieno juttu, mutta erityisesti juoksuosuus oli tänään raskas. Ehkä pyöräosuus söi parasta terää ja viimeisellä kilometrillä tuntui, että on melkein pakko kävellä. Ajatus, että vain minuutti vielä tätä tuskaa, vei silloin eteenpäin. Uinti oli kesän paras kilpailu-uinti ja pyöräilyosuudella erityisesti nousuosuuksilla sain kiskottua rakoa takana tuleviin. Taktisesti jäi hiukan kaivelemaan, että juurikin sen jyrkän mäen päällä olisi pitänyt joka kierroksella iskeä vielä rajummin wattia kampeen”, totesi juoksuosuuteensa pettynyt mutta voittoon tyytyväinen Lilja kilpailun jälkeen.

Seuraavan kerran paratriathlonistit kisaavat Rotterdamin MM-kilpailuissa syyskuussa. Lilja lähtee elokuussa reilun kahden viikon leirille Espanjaan, jotta valmistautuminen kauden pääkisaan voi tapahtua lämpimissä ja ns. varmoissa olosuhteissa. Alustavissa suunnitelmissa olleet parapyöräilyn MM-kilpailut Etelä-Afrikassa Lilja jättää sen sijaan väliin ja kaikki harjoittelu ja valmistautuminen tähtää menestykseen Rotterdamissa. Viime vuodelta Liljalla on hopeamitali puolustettavana ja vähintään sitä hän lähtee puolustamaan.

Tulokset: http://www.triathlon.org/results/result/2017_edmonton_itu_world_paratriathlon_series