Liisa Lilja avasi Rio kautensa palkintopallilta

20.3.2016

Liisan luokan PT 2 palkintopallikuva (Marko Törmänen)
Liisan luokan PT 2 palkintopallikuva (Marko Törmänen)
East Londonin Orient Beachilta aamulla 7.15. ennen starttia (Marko Törmänen)
East Londonin Orient Beachilta aamulla 7.15. ennen starttia (Marko Törmänen)

Paratriathlonin maailman cup kauden avauskilpailu käytiin aurinkoisissa olosuhteissa Etelä-Afrikan East Londonissa. Suomen Liisa Lilja otti kauden avauksessa mukavan palkintopallisijoituksen, olemalla PT2 luokassa kolmas.. Kilpailun voitti selvällä erolla muihin Ranskan Elise Marc. Toiseksi sijoittui Liljan kanssa yhdessä juoksemaan lähtenyt USA:n Sarah Reinertsen. Suomella ei ollut muita kilpailijoita kauden avauksessa mukana.

Liisan osalta kilpailu lähti hyvin käyntiin aallokkoisessa meressä suoritetun uinnin osalta. Haastavan kilpailupaikasta teki todella pitkä ja matala ranta, josta pyöräilyosuuden vaihtopaikalle oli kohtuullisen pitkä matka pehmeää hiekkarantaa. Liisa nousi vedestä luokassaan toisena, mutta siirtyi ensimmäisessä vaihdossa kärkeen. Pyöräilyosuudella tuuli oli varsinkin kierroksien paluumatkalla voimakkaan vastainen ja se kysyi hyvää herkkyyttä. Liisan menossa näkyi vielä leirijäykkyyttä, joka on luonnollista pitkien leirin jälkeen. Silti meno oli mukavan reipasta. Ranskan Marc oli vahvassa vireessä ja siirtyi  pyöräilyosuuden loppupuolella kärkeen.  Liisa saapui vaihtoon toisena, lähtien juoksuosuudella yhdessä Reinertsenin kanssa.

Juoksuosuuden ensimmäisen kierroksen kääntöpaikalla Liljan ohitti juuri käännöksessä eräs PT 1 luokan kelaaja täysin yllättäen kääntöpisteen sisäkurvissa. Samalla hän osui kelaustuolillaan Liisan juoksuproteesiin ja sen seurauksena Liisa kaatui täysin yllättäen asfalttiin. Osuma oli sen verran kova, että jalkaan tuli ns. puujalka ja kesti hetken, että Liisa pystyi jatkamaan. Samassa yhteydessä Reinertsen karkasi tavoittamattomiin ja Lilja alkoi varmistelemaan palkintopallisijoitustaan pitämällä Japanin Hatan takanaan.

”Tulos on hyvä, mutta suorituksessa tuntui selkeästi talven kovien leirien rasitukset vielä. Ja totta kai juoksuosuuden kolari vaikutti oleellisesti juoksuuni. Kokonaisuutena tulos siis hyvä ja kunhan kesää kohti herkkyys tulee esiin, niin hyvä tästä on jatkaa, ” totesi hiukan pettyneen oloinen Lilja kilpailun jälkeen. ”Tärkeä on että nyt on kilpailukausi avattu ja sen suhteen suurimmat jännitykset on saatu nyt pois”, hän jatkoi. 

Seuraavan kerran hän kilpailee Espanjan maailman cupin kilpailussa toukokuun puolessa välin. Toukokuussa on myös kauden ensimmäiset arvokilpailut, sillä Euroopan mestaruuksista kilpaillaan toukokuun lopulla Portugalin Lissabonissa.  Paratriathlonin maailman cup kausi jatkuu jo huhtikuussa Australiassa, mutta sinne Lilja ei siis lähde. Sen sijaan Suomen Jussi Lotvonen toivoo saavansa kilpailupaikan kyseissä kilpailussa, jotta hänkin pääsee avaamaan kautensa.

Tuloksia Etelä-Afrikan kilpailusta: http://www.triathlon.org/results/event/2016_buffalo_city_itu_world_paratriathlon_event

Marko Törmänen