Henrik Goesch ensimmäisenä suomalaisena alle kahdeksan tunnin Ironmanilla

22.8.2021


Triathlonliiton valmennuspäällikkö Mika Luoto on ollut Henrikin valmennuksessa mukana noin 10 vuotta
Triathlonliiton valmennuspäällikkö Mika Luoto on ollut Henrikin valmennuksessa mukana noin 10 vuotta

Henrik Goesch teki tänään suomalaista triathlonhistoriaa

Turun Urheiluliiton 26-vuotias Henrik Goesch teki tänään Kööpenhaminan Ironmanilla suomalaista triathlonhistoriaa. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen, joka alitti täysmatkan triathlonissa 8 tunnin haamurajan. Samalla hän rikkoi Pauli Kiurun 30 vuotta vanhan täysmatkan triathlonin epävirallisen Suomen ennätyksen ja varmisti itselleen Havaijin paikan pro-sarjassa ensimmäisenä suomalaismiehenä yli kymmeneen vuoteen.

Aiempina vuosina olympiamatkalle keskittynyt Goesch päätti tänä vuonna kokeilla pitkän matkan kisoja, kun olympiapaikka Tokioon jäi saavuttamatta. Goeshin kunto on ollut hyvä ja hän uskoi mahdollisuuksiinsa saavuttaa paikka legendaariseen Havaijin Ironmaniin. Karsintakisaksi valikoitui kauden viimeinen ja sen vuoksi todella kovatasoinen Kööpenhaminan Ironman-kisa. Kisassa oli tarjolla vain kaksi ammattilaispaikkaa Havaijille. Tosin ainakin ennakkosuosikki Cameron Wurfilla oli paikka Havajille jo saavutettuna ennen Kööpenhaminan kisaa.

Henrik Goesch lähtikin taistelemaan ennakkoluulottomasti kärkisijoista, vaikka vauhti pyöräosuudella oli hurjaa. Juoksuun lähdettäessä hän oli reilusti alle kahdeksan tunnin aikataulussa, mutta edellä oli vielä kymmenen miestä. Juoksuosuuden edetessä Hennrik nosti koko ajan sijoituksiaan ja oli puolimatkassa nostanut itsensä jo kuudenneksi. Pian puolimatkan jälkeen monella kilpakumppanilla askel alkoi painaa, kun sen sijaan Henrik jatkoi tasaista alle neljän minuutin kilometrivauhtiaan kisan loppuun asti. Niinpä hänen onnistui seuraavan kymmenen kilometrin aikana nostaa itsensä kolmanneksi. Ja sen aseman hän säilytti loppuun asti. Kilpailun voitti Australian Cameron Wurf ja toiseksi tuli Kanadan Lionel Sanders. Molemmat ovat jo vuosia kuuluneet maailman ehdottomaan eliittiin täysmatkan triathlonissa.

Maailmassa ei ole montaa triathlonistia, jotka olisivat alittaneet 8 tunnin haamurajan ensimmäisessä Ironman-kisassaan. Ja todella pieni ero kärkikaksikkoon todistaa, että Henrik on valmis haastamaan maailman huiput täysmatkan triathlonissa - vaikka jo helmikuussa Havaijilla.