Triathlon Finland Top Team kokoaa yhteen lajin suomalaislupaukset - yhteisenä tavoitteena olympialaiset

29.6.2020
Triathlonliitto on perustanut ensimmäistä kertaa harjoitusryhmän kansainvälistä huippua tavoitteleville nuorille urheilijoille. Yhteisharjoittelun tavoitteena on lupaavien urheilijoiden sparraaminen kohti maailman kärkeä sekä lajin tunnettuuden kasvattaminen. Ryhmään kuuluvien yhteinen unelma on kilpailla olympialaisissa.

Triathlon Finland TopTeam -koostuu neljästä lajin lupaavimmasta 18-23 vuotiaista miesurheilijasta. Mukana ryhmässä ovat Timi Malinen, Joel Af Hällström, Ville-Valtteri Salonen ja Veikka Saren. Suomessa ei aiemmin ole ollut ryhmää, joka tukisi olympiamatkalle tähtäävien yksilöurheilijoiden tavoitteellista harjoittelua ja kilpailua kansainvälisissä kilpailuissa. Ryhmää pyritään tulevaisuudessa laajentamaan ja saamaan mukaan myös naisurheilijoita.

“Joukkueen rakentaminen yksilöurheilijoista on heidän erilaisista tilanteistaan johtuen monimutkainen yhtälö. Nyt perustettuun Top Teamiin saatiin erittäin motivoitunut ja yhteistyöhaluinen joukko kotimaassa menestyneitä nuoria miehiä, joiden tavoitteet ovat kansainvälisissä kisoissa. Urheilijoiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta on selvää, että se isoin unelma on kaikilla sama - olympialaiset”, kertoo Top Teamin joukkueenjohtaja, triathlonliiton valmennuspäällikkö Mika Luoto.

“Triathlonin huipulla on vaikeaa pärjätä yksin, vaikka laji yksilöurheilua onkin. Pienessä maassa oppien jakaminen, sparraaminen ja toisten haastaminen on järkevää ja juuri siitä tässä kyse”, Luoto jatkaa.

Kisakuntoon yhteisleirillä - tähtäimenä EM-kilpailut Tartossa

Koronavirusepidemian vuoksi useita kotimaisia ja kansainvälisiä kilpailuja on jouduttu perumaan, mutta Tartossa käytävien EM-kilpailujen päivämääräksi on vahvistettu 28.-30.8.2020. Top Teamin vahvuudesta mukaan kilpailuun mielivät ainakin nuorimmat urheilijat Ville-Valtteri Salonen ja Veikka Saren. Myös muut tiimiläiset harkitsevat osallistumista Elite-sarjaan U23 -ikäluokan omien kilpailujen peruunnuttua.

“Erikoisen kevään ja alkukesän jälkeen EM-kilpailut ovat loistava motivaattori urheilijoille ja toki kalenterissa on muitakin tärkeitä kisoja. Kisakuntoaan tiimi virittelee yhteisleirillä Espoossa heinäkuun alussa, joten yhteistä tekemistä on luvassa runsaasti”, kertoo joukkueenjohtaja Luoto.

“Tiimin rakentaminen on vielä alussa, mutta olemme kaikki mukana suurella innolla. Urheilulliseen puoleen yhteinen tekeminen tuo paljon lisäarvoa ja tavoittelemme mukaan myös yhteistyökumppaneita ja muita tukijoita. Kaikenlainen apu ja tuki on tarpeen ja olemme sille avoimia”, toteaa Luoto.

Ryhmän jäsenten esittely: tie triathlonin pariin löytyi liikunnallisen lapsuuden ja perheiden esimerkin kautta

Uinnin kautta ala-aste ikäisenä triathlonin pariin ajatunut Joel af Hällström aloitti lajin 16-vuotiaana. Kilpauinnin rinnalle nousi innokkuus myös juoksemiseen ja myöhemmin pyöräilyyn. Ensimmäinen kilpailukokemus oli Helsinki City Triathlonissa, jonka jälkeen lajivalinta oli selvä. Tie johti Triathlon Vantaa -seuraan ja valmentaja Paul Sjöholmin oppeihin, joissa Hällström edelleen viihtyy.

Myös Somerolainen (Someron Esa) Veikka Saren sai ensikosketuksensa triathloniin Helsinki City Triathlonista 11-vuotiaana. Saren kertoo muistavansa, kuinka kilpailullisuus syttyi aiemmin samana kesänä, Paavo Nurmi -stadionilla juostun 1000m ratakisan kautta. Triathlonin monipuolisuus kiehtoo Sarenia edelleen ja triathlonin suola on omien rajojen venyttämisessä.

Nokialainen (AquaPlus Triathlon), joukkueen nuorin urheilija, Ville-Valtteri Salonen tutustui lajiin varhain ollessaan vasta 10-vuotias. Ensikokeiluista lähtien Salosen rinnalla toiminut valmentaja Kai Söderdahl valmentaa edelleen Salosta kohti kansainvälisiä areenoita. Triathlonliiton vuoden 2019 nuorena urheilija palkittu Salonen uskoo, että kärsivällinen työnteko mahdollistaa olympiaunelman toteutumisen.

Nuorena jääkiekkoilijan urasta haaveillut, nykyään TriathlonSuomea edustava Timi Malinen seurasi triathlonia harrastaneen äitinsä jalanjälkiä ja kokeili lajia ensimmäisiä kertoja 12-vuotiaana. Ensikokeilulla laji ei vienyt mukanaan, mutta pari vuotta myöhemmin intoa oli jo enemmän. Malinen koki ettei saanut itsestään kaikkea irti joukkueessa ja halu kantaa täysimääräinen vastuu omista tekemisistä johti yksilöurheilun ja triathlonin pariin.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Mika Luoto, valmennuspäällikkö
+358 503212473
mika.luoto(at)triathlon.fi

Julkaisuvapaat kuvat voi ladata:

https://pitkanenjanina.kuvat.fi/i/2RpXatj5q6hWE9m4NQuxVfJdnvMkBDZb